THAM LUANG GROT IN THAILAND MOET MUSEUM WORDEN

0
594

~ELKE ZOT HEEFT ZIJN EIGEN MAROT~

(Iedereen heeft ook minder goede eigenschappen)


CHIANG RAI:- Het hoofd van de reddingsoperatie zegt dat het grottencomplex een museum moet worden. 

Hij zei dat op de laatste persconferentie van de reddingsactie. De grot kan alleen haar verhaal vertellen met de hulp van de hele wereld. “Het belangrijkste was eenheid. Niet alleen in Chiang Rai, maar ook de rest van de wereld. Dit ging veel verder dan een reddingsoperatie. Het brak de taalbarrière, religieuze barrières, en cultuur barrières om de redding mogelijk te maken.”

De twaalf kinderen en hun coach werden uit de grot geëvacueerd en verpleegd in een ziekenhuis in Chiang Ria. Ze maken het allemaal goed.

Narongsak introduceerde zijn plan voor het grottencomplex onder de de berg Khun Nam  Nang Nng. “We verzamelen alle materiaal gebruikt in de operatie. We gaan deze grot openen als een attractie, een levend museum. Er is voorgesteld om foto’s te laten zien die genomen zijn gedurende de 17 dagen van de actie, met de kleding die gebruikt is te tonen. Dit gaat een hoogtepunt voor Thailand worden. Ik denk dat er veel toeristen naar toe komen. Het wordt een centrum voor educatie voor kinderen en duikers die uit de hele wereld komen.”

Narongsak zei ook dat ambtenaren de contact informatie bewaren over reddingswerkers en experts, voor als het nog een keer nodig is. “25% van de duikers waren buitenlanders. We gaan een database samenstellen over wie ze zijn, wat ze doen en waar waar ze wonen, voor het geval dat. Als er weer een grot incident is willen we weten waar deze mensen van onschatbare waarde zijn.”

Het grottencomplex en het nationale park er om heen moeten gerenoveerd worden. Het publiek moet het de jongens niet kwalijk nemen dat ze in problemen kwamen in de grot. “We zien deze jongens niet als helden of als boeven. Dit is een ongeluk dat niet voorkomen had kunnen worden. Ze gingen de grot binnen voor de spanning, zoals kinderen dat doen. Ze werden overvallen door het water en konden er niet meer uit.”

Als ze opgroeien leren ze dat er miljoenen mensen in spanning hebben gezeten over hun redding. Ik geloof dat ze waardevolle burgers zullen worden, omdat iedereen ze kent. Ik geloof dat ze de gemeenschap terug zullen geven wat ze van de gemeenschap ontvangen hebben.”

De leiding over de duikoperaties hadden buitenlandse en Thaise duikers, waaronder dr. Richard Harris, een Australische arts en grotduiker. Zijn vader overleed vannacht, net toen Richard uit de grot kwam na een urenlange duiktocht met de jongens.  Tijdens de laatste persconferentie bood Narongsak zijn warmste condoleances aan hem aan.

Informatie en bron:
Illustraties: Khaosod
Content: B. Botje in Thailand
Bron: Khaosod