THAISE VERKEERSREGELS BESTAAN NIET

3
582

~HET IS HIER DE OMGEKEERDE WERELD~
(Alles is hier anders dan het zou moeten wezen)


Tja, dat klinkt als een boute bewering, niet. Ze zijn er wel, maar iedereen geeft er zijn eigen invulling aan. En daardoor bestaan Thaise verkeersregels feitelijk niet.

De Thaise wegen zijn een van de gevaarlijkste dodelijkste van de wereld. Vrijwel nergens anders gebeuren zoveel ongelukken als in Thailand. En daar heb je als toerist rekening mee te houden. Dit weekeinde was het weer raak. Een reiziger uit Kazachstan steekt in Hua-Hin een zebrapad over en wordt aangereden door een tuktuk, die op volle snelheid de voetganger en het zebrapad negeert. De toerist overleefde de klap niet.

THAISE VERKEERSREGELS MASSAAL GENEGEERD!
Voor de chauffeur van de tuktuk was het even niet handig om te stoppen, en de Thai weten dat je als voetganger de zwakste bent in het verkeer en dus ook de minste rechten hebt. Die steken dus pas over als de weg echt leeg is of iedereen tot stilstand is gekomen. De toeristen weten dat vaak niet, met alle gevolgen van dien.

Het ongeluk in Hua Hin met de man uit  Kazachstan.
Het ongeluk in Hua Hin met de man uit Kazachstan.

Wie een dagje het verkeer observeert vraagt zich vermoedelijk af waarom er überhaupt Thaise verkeersregels bestaan. Ze worden massaal genegeerd! Iedereen toet maar wat, en daarbij geldt een strikte hiërarchie. Namelijk wie het meeste kans heeft om een ongeluk te overleven: Auto gaat voor op alles, daarna de scooter, fietser en dan pas de voetganger. Een harde en cynische hiërarchie, die niet eens werkt, maar zo passen de Thai ‘m toe.

TIPS!
Als toerist is het goed om je hiervan bewust te zijn. Kijk goed uit als je auto of scooter gaat rijden. Rij defensief. Met andere woorden, wees op rare dingen voorbereid. En rem, stop en sta stil. Totdat de situatie duidelijk voor je is. Voorkom dus in alle gevallen een ongeluk, al sta je nog zo in je recht.

Met dank aan www.hieristhailand.nl

3 REACTIES

Comments are closed.