THAISE PILOTEN EISEN EERSTE KLAS STOELEN OP

0
379

~MAKKERS, STAAKT!~

( … uw wild geraas)


BANGKOK:-De Thaise pilotenvakbond zegt dat piloten rechten hebben, maar het belang van de passagiers gaat voor. De bedrijfstop zegt dat de klant koning is.

De vakbond van Thai International heeft twee piloten berispt die de eerste klas stoelen eisten van twee passagiers die weigerden de prijzige zetels op te geven. Daardoor had de vlucht vanuit Zürich naar Bangkok twee uur vertraging. De bedrijfsleiding beloofd dat ze het bedrijf volledig gaan hervormen.

De directie beloofd dat ze ‘de klant is koning’ als thema gaan gebruiken, en de nationale luchtvaartmaatschappij helemaal gaan reorganiseren.

“De piloten overtraden geen enkele regel toen ze er op stonden om eerste klas stoelen te krijgen voor deze 10 urige vlucht, maar dat is beslist niet het einde van het verhaal,” zegt de president van de Thai Airways Werknemers Unie, Dumrong Waikhani.

Thai Airways piloten protesteerden gisteren bij het hoofdkantoor op de Vipawadee Rungsit Road, maar de media mochten daarbij niet aanwezig zijn. Veel werknemers kleden zich in het zwart.

“Er komt een commissie van onderzoek die de zaak gaat onderzoeken, en haar resultaten voor het einde van de week zal presenteren,” zegt Dumrong.

Gevraagd werd hoe het werkt wanneer piloten eisen om in de eerste klas te zitten, legde Dumrong uit dat de twee passagiers zelf ge-upgrade waren van business naar eerste klas. De piloten misbruikten hun rechten niet, maar ze zijn wel verantwoordelijk voor hun eigen handelingen en de gevolgen daarvan voor het bedrijf.

“Piloten moeten hun bedrijfsmatige geweten gebruiken. Ze moeten zich realiseren dat passagiers altijd voor gaan. Ze zijn het kapitaal van Thai International en de bron van inkomsten van hun eigen salaris. Ik zou tevreden zijn met een business class stoel, zelfs als ik recht zou hebben op een eerste klas stoel,” zegt hij.

Op het internet zeggen sommige mensen dat het niet om voorrechten gaan, maar om veiligheid. Piloten moeten in de eerste klas zitten omdat ze voldoende slaap moeten krijgen om de veiligheid van passagiers te kunnen garanderen. Dumrong is het daar niet mee eens.

“Als de piloten actief zijn, dus als ze moeten werken tijdens de volgende vlucht direct na de landing, dan zou dat kunnen kloppen. Maar in dit geval hadden de piloten geen dienst op deze vlucht, en ook niet na de landing. Ze waren dus passagiers in uniform. Daarom klopt die redenatie niet.”

“Verder denk ik niet dat het verschil tussen de eerste klas en business klas stoelen zo groot is dat de slaap er ernstig door beïnvloed wordt. Dit incident heeft de reputatie van Thai Inter behoorlijk beschadigd, zowel lokaal als internationaal. Piloten binnen de Unie zijn verdeeld. Sommigen zijn het met de piloten eens, anderen niet.”

“Thai Airways moet dit incident gebruiken om structureel te hervormen. Het moet vele departementen inkrimpen en efficiënter werken. De voorrechten voor piloten blijven, dat is internationaal geregeld. Thaise piloten hebben niet meer of minder privileges dan andere piloten.

De grote baas van Thai Airways Sumeth Damrongchaitham zei tegen de pers dat hij een comite van onderzoek heeft opgezet om het incident te onderzoeken. Hij bood zijn excuses aan de passagiers aan. Hij gaf toe dat er fouten zitten binnen het 58 jarige bedrijf. Hij beloofde hervormingen, en betere service voor de passagiers. Hij denkt wel dat er binnen de organisatie weerstand zal zijn tegen de hervormingen.

Thai Airways is een van de zeven staatsbedrijven die gereorganiseerd worden wegens enorme verliezen. Thai staat onder grote druk van de concurrentie, vooral van budget airlines en vanwege de hoge brandstofprijzen.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron:
Illustraties: Photostock
Content: B. Botje in Thailand
Bron:The Nation