Home Featured THAISE OMBUDSMAN KRIJGT EEN PETITIE OM DE VERKIEZINGEN ONGELDIG TE VERKLAREN

THAISE OMBUDSMAN KRIJGT EEN PETITIE OM DE VERKIEZINGEN ONGELDIG TE VERKLAREN

0
THAISE OMBUDSMAN KRIJGT EEN PETITIE OM DE VERKIEZINGEN ONGELDIG TE VERKLAREN

~EEN HEET HANGIJZER~

(Een lastige zaak)


BANGKOK:- Het kantoor van de Ombudsman gaat vandaag het verzoek bespreken van een voormalig kandidaat van de ontbonden Thai Raksa Chart partij om de gehouden verkiezingen ongeldig te verklaren omdat die de grondwet en de wet overtraden.

Raksakecha Chaechai, secretaris-generaal van het kantoor van de Ombudsman heeft een speciale bijeenkomst gepland om de petitie te bespreken die eist dat de verkiezingen ongeldig verklaard worden. De gegeven reden is dat de zetelverdeling die de verkiezingscommissie toekent ongrondwettelijk is.

Als de petitie van Rungkrai wordt aanvaard, dan wordt de zaak door verwezen naar het constitutionele hof dat dan uitspraak zal doen.

De ombudsman heeft het maar druk: de Democratische Partij heeft ook een petitie ingediend tegen de zetelverdeling van de verkiezingscommissie.

Die zetelverdeling wordt heftig bekritiseerd door de alle grote partijen. Ze zijn het allemaal eens dat de zetels verdeeld moeten worden op basis van het aantal gewonnen stemmen in de verkiezingen.

Kleinere partijen zijn ook niet tevreden. Die willen hoe dan ook tenminste elk één zetel krijgen, onder het principe ‘iedere stemt telt’.

Dinsdag verwierp het constitutionele hof het verzoek van de verkiezingscommissie voor de zetelverdeling zoals voorgesteld door de commissie.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: Thai PBS
Content: B. Botje in Thailand
Bron: Thai PBS World