THAISE NATIONALE BANK MOET GROEIVERWACHTING BIJSTELLEN

0
223

~EEN KEER NEMEN~

(een wending nemen, veranderen)


BANGKOK – De huidige groeiverwachting van Thailands GPD is 3,8%, export zal naar verwachting met 3% groeien. Maar door de wankele wereld economie verergerd door de handelsoorlog tussen China en Amerika denkt de Thaise nationale bank  (BOT) dat deze verwachting herzien moet worden.

BOT gouverneur Veerathai Santipraphob gaf toe dat de economische groei van Thailand achter blijft bij de verwachting. Een factor is de politieke onzekerheid, die investeringen in Thailand uitstelt naar de toekomst.

De Thaise export zal zeker getroffen worden door de escalerende handelsoorlog tussen China en Amerika, maar hoe erg hangt van de betreffende economische sectoren af. Voor bijvoorbeeld auto onderdelen is de handelsoorlog positief, Thaise onderdelen vervangen dan Chinese auto onderdelen.

Maar producten die naar China geëxporteerd worden, om van daar uit naar Amerika geëxporteerd te worden gaan een probleem krijgen.

Veerathai zegt dat de BOT de situatie goed in de gaten houdt, en adviseert Thaise exporteurs om te zien naar andere markten.

De Thaise baht blijft onstabiel, deels door politieke beslissingen, deels door beslissingen genomen in de industrie. Dat gaat effect hebben op de effectenbeurs en internationaal.

Veerathai bevestigde dat Thailand niet op de speciale lijst van valuta’s is komen te staan die Amerika in de gaten houdt. Thailand onderhoudt daarover goed contact met de Verenigde Staten. Hij zei ook dat de BOT nog nooit heeft ingegrepen om met valuta de export te ondersteunen.

Thai PBS World