THAISE MOSSELKWEKERS MOETEN STOPPEN MET HET GEBRUIK VAN OUDE MOTORFIETSBANDEN IN DE ZEE

0
365

~MOSSEL NOCH VISCH~

(Noch het een noch het ander – goed noch slecht)


CHA-AM:- De lokale autoriteiten hebben de Thaise mosselkwekers gevraagd om te stoppen met het gebruik van oude motorfietsbanden die langs de kust aan een lange lijn in zee geworpen worden waaraan de mossel zich vastzet. De lijnen die momenteel in gebruik zijn moeten verwijderd worden omwille van het milieu.

Er liggen naar schatting alleen al 1 miljoen banden langs de kust in het district Ban Laem, zo verklaarde khun Sitham Ratchakaeo, hoofd van het district Ban Laem, afgelopen maandag toen de eerste lokale mosselkwekers het vervuilende rubber uit de zee begonnen te verwijderen.

Khun Sitham en ambtenaren van de Thaise visserij lanceerden deze week de opruimcampagne in het district en moedigden de mosselkwekers in tambon Ban Laem aan om zich aan het bestaande verbod te houden.

Aan de mosselkwekers is inmiddels gevraagd om de verzamelde oude banden bij Phonnimitcharoen-werf in Tambon Ban Laem in te leveren vanwaar de meeste banden naar een erkende afvalverbrandingsoven in het district Cha-am worden gestuurd.

Sommige van de banden zullen echter worden begraven op de stortplaats van een nieuw sportterrein bij tambon Bang Kaeo in het district Ban Laem, zei de heer Praphan.

De gebruikte bandencollectiecampagne loopt tot 20 juli in het district.

Op maandag werden ongeveer 100.000 banden verzameld van mosselkwekerijen en afgeleverd aan de kade, aldus de heer Praphan.

In eerste instantie hadden de mosselkwekers zich tegen dit plan gekeerd en dreigden met acties, doch na lang beraad geven de mosselkwekers toe dat het op deze manier de zee vervuild werd en dat wilden ze ook niet op hun geweten hebben.

De lokale autoriteiten kozen ervoor om een campagne te lanceren om de mosselkwekers te motiveren en aan te moedigen om samen te werken en de banden uit de zee te verwijderen, zei hij.

Als de campagne succesvol is, zullen de zeeën schoner zijn en zal de wet tegelijkertijd worden nageleefd, zei hij.

Deze ommezwaai in de mosselkwekers maakt deel uit van een bredere provinciale inspanning om de kustlijn van de Golf van Thailand te rehabiliteren, zei hij.

Informatie en bron:
Illustraties: Photostock
Content: Olleke Bolleke in Centraal Thailand
Bron: Bangkok Jack