ViDeO | THAISE MONNIK PAKT OPIUMHANDEL AAN MET … PONY’S!

1
638

~HET BESTE PAARD VAN STAL HALEN~

(Het beste wat men heeft bovenhalen)


CHIANG RAI:-  Ieder jaar reizen vele Thaise boeddhisten naar de bergachtige provincie van Chiang Rai om Phra Kru Ba te bezoeken. Dat is de zeer gerespecteerd abt en stichter van het Archa Thong bos klooster, die zegent daar pony’s in een ceremonie genaamd ‘Bai Si Sukwan’.

Het Archa Thong bos klooster staat bekend om haar monniken die op paarden rijden en de Dharma prediken. De abt is een voormalig Muay Thai bokser die vocht tegen de opium handel in de gouden driehoek (waar Chiang Rai in ligt) gedurende 20 jaar, door het boeddhisme te prediken en middels zijn bekwaamheid in Muay Thai en het paardrijden zich geliefd te maken bij de bevolking.

Op de dag van de laatste Bai Si Sukwan ceremonie verschijnen bewoners van het district gekleed in witte gewaden en eten in hun handen als de bekende Phra Kru Ba te paard aan komt rijden om hun giften te accepteren.

“Wie wil er geluk hebben? Steek je hand op. Wie wil er rijk worden? Steek je hand op. Wie wil in veiligheid leven? En wil wil er luisteren naar de Dharma?” zo spreekt Phra Kru Ba zijn enthousiaste volgelingen toe. Hij laat ze dan gebeden citeren over schalen met graan en zaden. Dan stellen de andere monniken zich te paard op, en de bevolking, die hun koeien en buffels meebrengen om gezegend te worden.

De Bai Si Sukwan is een ceremonie die Phra Kru Ba gebruikt om dieren te kunnen beschermen. De gelovigen kopen dan koeien en buffels bestemd voor de slacht om die aan de monnik te geven. Boeddhisten geloven dat hun leven verlengd kan worden als ze grote dieren op de rand van de dood weten te redden.

Op die manier wist de tempel meer dan 200 koeien en buffels te redden, zegt Baworn Soonklag, 26, vrijwilliger van de tempel. De dieren worden geschonken aan de bewoners van het district om te gebruiken voor de landbouw, als alternatief voor de opium handel.

“De autoriteiten zorgen er voor dat slechte mensen weggaan, maar het kwaad in de gedachten van mensen gaat niet echt weg, en dat is de rol van Phra Kru Ba,” zegt Phra Sutipong, een hoge monnik die de tempel beheert.

De tempel is ook het thuis voor 84 paarden. Velen daarvan werden aan de tempel geschonken of verkocht door omwonenden die de dieren niet meer konden betalen. In het verleden, zegt, Baworn, moesten mensen gedwongen door armoe hun paarden verkopen aan een slachthuis, maar dat is al jaren gesloten.

In het ‘Help de Thaise paarden project’, krijgen de pony’s goede verzorging en worden door de monniken gebruikt om het Boeddhisme te prediken onder de bergstammen.

Het kunnen verzorgen van die paarden speelt een rol in het verbeteren van de samenleving, en geeft de omwonenden een heel klein beetje extra inkomen. Het belangrijkste is dat de aanpak van Phra Kru Ba werkt!

Informatie en bron:
Illustraties: Coconuts BKK
Content: B. Botje in Thailand
Bron: Coconuts

1 REACTIE

  1. over deze monnik is enkele jaren geleden door een nederlandse omroep een documentaire gemaakt,,budda’s lost children,,tempel ligt maar enkele kilometers van hoofdweg tussen chiang rai mae sai
    ,,

Comments are closed.