THAISE MINISTERVAN MILIEU VERKLAART DE OORLOG TEGEN DE PLASTIC ZAKKEN OP DE MARKTEN

1
619

~NIET GEPIST EN TOCH NAT~

(Wel wat veel voor wat we hebben gekregen)


THAILAND:- Het lijkt wel of het koninkrijk in de ban van de bekende “D-Day’s” verkeert de één na de andere “D-Day” wordt aangekondigd. Dit keer is het 21 juli, de heugelijke dag dat de minister van milieu, generaal Surasak Kanjanarat de oorlog verklaart aan de plastic tasjes.

In eerste instantie voert de Thaise minister een charmant offensief om handelaren en het publiek te stoppen met het gebruik van vele plastic zakjes op nationale versmarkten. Maar de verwachting in dat het binnenkort overslaat naar de gehele detailhandel in het koninkrijk, op zich is dat geweldig nieuws, het zou nog fijner zijn als er ook een alternatief geboden wordt in bv. een recycleerbare tas

Generaal Surasak verklaarde gisteren dat het land maar liefst 45 miljard tassen per jaar gebruikt, veertig procent van deze tassen worden gebruikt op versmarkten. Dat zijn ongeveer 18 miljard tassen.

Dus hij heeft besloten om juist op deze plaatsen een ​​campagne te starten.

Het wordt genoemd: “Goed doen vanuit het hart, minder innemen, minder geven, minder plastic zakken gebruiken”.

De verordening zal in het hele land op 7.000 markten van kracht zijn. Het doel is om het gebruik van plastic zakken tegen volgend jaar met 20% of 3,6 miljard zakken op de markten te verminderen. Er is ook een doelstelling om het gebruik van schuimcontainers tegen 2019 met 10% te verminderen.

Uw nieuwsbeer heeft al vaker over deze problematiek geschreven en misschien dat u zich nog kunt herinneren dat er zo’n 400.000 gemakswinkels gebruik maken van plastic zakjes en dat zijn altijd nog 13,5 miljard zakken per jaar en dat is niet gepist en toch nat, vindt u niet?

Er werd geen melding gemaakt wanneer de overheid het probleem in dit soort winkels zou aanpakken.

Olleke Bolleke merkt op dat de term “sai thung” (in een zak gestopt) een van de eerste uitdrukkingen is die ‘Farang’ leren wanneer ze proberen de Thaise taal onder de knie te krijgen.

Hij hoopt dan ook van ganser harte dat de ‘Farang’ de woordjes “may (tong) sai thung” gaan leren (niet (nodig om) een tas te gebruiken) om te helpen deze campagne tot een glansrijk succes te maken.

Met dank aan Olleke Bolleke in Thailand

1 REACTIE

Comments are closed.