Home Thailand Bangkok THAISE MINISTER WIL WÉÉR IN HOGER BEROEP IN DE HOPEWELL ZAAK

THAISE MINISTER WIL WÉÉR IN HOGER BEROEP IN DE HOPEWELL ZAAK

0
THAISE MINISTER WIL WÉÉR IN HOGER BEROEP IN DE HOPEWELL ZAAK

~DE MOLEN MAALT LANGZAAM~

(Dat gaat traag)


BANGKOK:- Transport minister Saksyam Chidchob zegt dat hij in beroep wil gaan bij de administratieve rechter voor de Hopewell zaak voor 20 september.

De minister beloofd eindelijk een einde te maken aan nu al vele jaren (decennia!) lopende rechtszaak voor Hopewell. Maar hij gaat toch in beroep voor 20 september. Hij wil de rechtbank informatie geven die gerelateerd is aan de enorme financiële overeenkomst tussen het ministerie, het bedrijf in Hong Kong dat de constructie zou managen, en de Staatsspoorwegen.

De minister zegt dat er ‘iets verdachts’ was in de Hopewell zaak. “”Iets is verkeerd met het contract, dat slechts 8 pagina’s lang was ook al was het een heel groot project.”

Als de administratieve rechter met de minister mee gaat, dan moet er een strafrechtelijk onderzoek komen, zegt de minister. (Dat gaat dan minstens net zo lang lopen als het  proces dat zijn ministerie net verloren heeft … toeval?)

De minister citeerde uitspraken van zijn juridische adviseurs, en sprak de hoop uit dat het proces heropend kan worden. Daar heeft hij best wel reden voor, want voor 19 oktober 2019 moet zijn ministerie 11.888 miljard baht compensatie overmaken naar het Hopewell bedrijf, oordeelde de rechter.

Voor mensen die niet met de zaak bekend zijn: het ministerie en de spoorwegen kwamen heel lang geleden overeen met het Hopewell constructiebedrijf uit Hong Kong om een super-super verhoogde snelweg aan te leggen, met vele rijstroken, en een spoorlijn. Om wat voor redenen dan ook liep het project vertraging op vertraging op, en uiteindelijk werd de stekker er uit getrokken. Hopewell kreeg de Zwarte Piet en de rekening toegespeeld, en gingen vanaf dat moment procedern. Dat project kunt u nog steeds bewonderen, als u over de Vipawadee Rungsit Road rijdt, richting Don Muang airport. De betonnen skeletten staan er nog steeds.

Het nogal vertraagde project, begonnen in 1995 – toen het nog in constructie was – kreeg snel de bijnaam ‘Thanon Hopeless’.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: The Nation
Content: B. Botje in Bangkok
Bron: The Nation