THAISE MELKBOEREN ZIJN BOOS; WILLEN MELK GAAN DUMPEN

0
172

~HET IS WATER EN MELK~

(het is een futloze zaak)


BANGKOK – Melkboeren – niet de detaillisten, maar de boeren zelf – dreigen hun melk weg te spoelen als het ministerie van landbouw hun nieuwe regels niet verandert. Het resultaat daarvan is dat er dagelijks 110 ton melk teveel wordt geproduceerd.

Het ministerie zegt dat ze meer diversiteit in de markt willen zien, en stelden nieuwe regels op voor schoolmelk. Iedereen die 1300 ton melk kan lever dag dag is welkom.

De Thaise Melkunie staat achter de boeren. Hun groep, geleid door de Federatie van Melk Coöperaties van Thailand, zeggen tegen het regeringsplan te zijn. Vroegere regeringen hadden een beter systeem waardoor er geen melk ongebruikt over bleef. Ze zeggen ook dat de boeren niet is toegestaan om melk naar andere Asean landen te exporteren.

Ze zeggen dat de melkproductie is verdeeld in 3 groepen: groep 1 is 1300 ton die direct aan scholen geleverd wordt. Groep 2 is 700 ton die direct aan de consument geleverd wordt en groep 3 is 1400 ton die verwerkt wordt tot melkpoeder.

Het probleem met de nieuwe regels is dat iedereen nu melk kan leveren aan scholen. Het gevolg is dat mensen die geen melkveehouder zijn en onvoldoende productie capaciteit hebben elders bij kopen. Dat pakt slecht uit voor de 30.000 melkveehouders van Thailand die nu 110 ton per dag te veel produceren. Die melk kunnen ze niet verkopen, en moeten ze lozen.

Als protestactie tegen deze ‘ongehoorde sabotage tegen melkveehouders’ wil de groep in het openbaar melk lozen, om het publiek bewust te maken van hun probleem.

De Melkunie heeft het ministerie opgeroepen de controversiële maatregel in te trekken. Ze hebben 3 eisen:

1- Kleine coöperaties moeten ook kunnen leveren aan scholen. Daardoor hoeven kleinere leveranciers die minder dan 60.000 pakjes melk leveren hoeven dan hun leveranties niet te verminderen.

2- Het geven van prioriteit aan lokaal gefabriceerde melkproducten om te voorkomen dat goedkopere mindere kwaliteit van elders geleverd wordt.

3- Hulp aan getroffen boeren, omdat die niet in staat zijn om hun teveel geproduceerde melk aan anderen te leveren.

The Nation