Thaise Mekhong whisky – wat het is en wat het niet is!

~IETS IN JE KRAAG LAPPEN~
(Al je geld aan alcohol besteden)

ISAN:- Mekhong whisky is deel van de Thaise cultuur en geschiedenis. Je kunt in Thailand soortgelijke sterke dranken vinden zoals Sang Som, Hong Tong of Mangkorn Tong, maar die hebben noch dezelfde populariteit noch de historische wortels in de Mekhong delta.

Mekhong was zeker niet de eerste sterke drank die in Het Koninkrijk werd geproduceerd. Thai drinken al eeuwen Lao Kao (rijstwhisky) en andere gedistilleerde dranken, maar Mekhong was de eerste gemengde en gekruide sterke drank gemaakt om te concurreren tegen de Europese scotch whisky’s en de Amerikaanse bourbons, die het Koninkrijk overspoelden tussen circa 1920 en 1930.

De geneeskrachtige, kruidige smaak van Mekhong is ontwikkeld om goed aan te sluiten bij het smaakpalet van de thaise cuisine, denk aan vissaus, garnalenpasta of gegrilde gemarineerde kip met pindasaus.

De geheime formule van Mekhong whisky is net zo geheim als die van Coca Cola, bijna dan.

De ingredienten bestaan minstens uit gember, koriander, komijn, rabarber, kaneel, tamarinde, zoethout, citroengras, chilipepers, kruidnagel, kardemom en fenegriek, maar dat betekent niet dat het naar kerrie smaakt. Dit wordt gemengd met een brouwsel van 95% gedistilleerde melasse (suikerriet) en 5% kleefrijst. Mekhong lijkt het meest op een rum met een beetje rijstwhisky erin gemengd.

Mekhong whisky is 70 ‘proof’ (35% alcohol). Sterk genoeg om lekker dronken te worden! Maar het is niet sterk genoeg om als een echte rum te worden beschouwd. Echte rum begint bij 80 proof (40% alcohol) en hoger. Daarom wordt Mekhong op de markt gebracht als een Thaise sterke drank. Mekhong is geen whisky en heeft dat ook nooit beweerd. Thai gebruiken graag engelse woorden, soms als verwijzing en niet altijd letterlijk bedoelt.

Productie en eigendom

Mekhong wordt geproduceerd door de Bangyikhan-distilleerderij in Bangkok, de oudste legale distilleerderij in het Koninkrijk en momenteel eigendom van Thai Beverage dat ook eigenaar is van Chang Beer, Sang Som en een dozijn andere drankmerken. Jaarlijks worden ongeveer een miljoen dozen – 12 miljoen flessen – gemaakt.

Is dit whisky? Inderdaad, Mehkong Thaise whisky!

Foto links: hedendaags ontwerp in een Mekhong advertentie. Foto rechts: de originele Mekhong Fles.

Buitenlandse whiskyliefhebbers zijn soms verbaasd dat Thai naar Mekhong verwijzen als een whisky. Hoewel deze liefhebbers misschien iets weten over drank, weten ze weinig over Thai en hoe ze Engelse woorden gebruiken.

Als je in Thailand vraagt om een fles whisky krijg je vaak een fles Johnny Walker of Chivas Regal aangeboden. Maar als je vraagt om een fles Thaise whisky krijg je Mekhong, Hong Tong of Mangkorn Tong aangeboden, allen amberkleurige sterke dranken voornamelijk van suikerriet gemaakt.

Thai zijn altijd al dol geweest op scotches, bourbons en whisky’s en kennen het verschil tussen geïmporteerde en Thaise whisky zeer goed.

Geschiedenis van de Mekhong Whiskey

Het Mekhong gebied werd industrieel ontwikkeld voor economisch en politiek gewin. De Bangyikhan-distilleerderij is de oudste legale distilleerderij in het Koninkrijk sinds Bangkok de hoofdstad werd in 1782. De oorspronkelijke distilleerderij bevond zich aan de monding van het Bangyikhan-kanaal (klong), waar het uitmondt in de Chao Praya-rivier.

In 1914 was de Siamese regering in geldgebrek en wilde daarom controle over de Bangyikhan-distilleerderij. De regering verkocht prompt al het recht om alcohol te produceren en de rechten om het door het hele land te distribueren. Tijdens het begin van de 20e eeuw haalde de Siamese regering hun deel van de inkomsten op via “Sin tax” belasting en door monopolies te behouden op productie van tabak, opium en alcohol. In 1929 begon de regering wederom zelf gedistilleerde dranken te produceren.

De vader van Chiang Choon-Mekhong

Chiang Choon wordt nog steeds in Thailand verkocht. De Chinese karakters op de fles zijn een avatar van de oprichters van de Bangyikhan-distilleerderij die Chinees waren. Vóór Mekhong was er Chiang Choon. De regering nam controle over de productie en verkochten Chiang Choon – een robuuste gemengde gedistilleerde drank die voornamelijk uit suikerriet werd gedistilleerd. Dit was de originele sterke drank van de Bangyikhan-distilleerderij en de voorloper van Mekhong.

Chiang Choon wordt nog steeds in Thailand verkocht – de Chinese tekens op de fles zijn het kenmerk van de oprichters van de Bangyikhan distilleerderij die Chinees waren – Vóór Mekhong was er Chiang Choon

Chiang Choon was een 56 proof (28%) sterke drank en veel gedronken door arbeiders. Je kunt het vandaag nog steeds kopen. Het is een donkere lichtbranderige drank.

Terwijl Chiang Choon voldeed aan de behoefte aan een goedkope borrel, wilde de regering een drank ontwikkelen die kon concurreren met geïmporteerde whisky en bourbon.

Het concept van Mekhong is geboren

Tegen het einde van de jaren dertig hadden Thaise mannen en ex-pats een voorliefde ontwikkeld voor geïmporteerde whisky en bourbon. Zo erg dat bij het kleinste importprobleem de overheid er financieel flink op achteruit ging. De regering bedacht in 1940 een strategie om te concurreren met Europese whisky om zo altijd aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen. Importheffingen waren geen optie vanwege een mogelijke handelsoorlog tot gevolg.

Bangyikhan distileerderij en personeel circa 1915, Thailand’s oudste distileerderij

De geboorte van Mekhong en het einde van de drankhandel voor de regering

De regering wist dat het lastig werd om een drank te distilleren die zo verfijnd smaakt als Europese whisky en bourbons. Maar ze ontwikkelden een mooie amberkleurige borrel met voldoende ‘punch’ en toch ‘zacht genoeg om ‘populair te worden, met een unieke Thaise smaak die zich onderscheidde van andere borrels en meer verfijnd was dan Chiang Choom. Het werd gebrouwen uit een mengsel van suikerriet, rijstwhisky en een mix van Thaise kruiden waarvan de ingredienten geheim zijn.

Na de Frans-Thaise oorlog van 1940 behoorden beide oevers van de Mekong-rivier weer tot Thailand toe. De overheid exploiteerde de Bangyikhan-distilleerderij en ontwikkelde een nieuwe drank genaamd ‘Mekhong’. De naam moedigde patriottisme aan in een tijd van oorlog en dat kwam goed uit. In 1941 kwamen de eerste flessen Mekhong in de handel en dit was meteen een groot succes, zowel economisch als politiek.

Bangyikhan Distillery gezien vanaf de Chao Praya rivier, circa 1914

Omdat ze in de Tweede Wereldoorlog de import van whisky moesten stopzetten, was de te timing van de nieuwe drank perfect.

De Thaise regering gaf uiteindelijk de directe controle in Bangyikhan uit handen en was in de jaren tachtig niet langer geïnteresseerd in het bezit van een distilleerderij. Het eigendom kwam terecht bij Thai Beverage, Inc.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u vertaald heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Mythailandblog
Vertaling: De Kleine Beer
Bron: Mythailandblog

Eén gedachte over “Thaise Mekhong whisky – wat het is en wat het niet is!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.