THAISE MARINE DOET EEN RECORD VANGST VAN 11 MILJOEN YABA PILLEN OP DE MEKONG RIVIER

0
741

~YABA DAA BAA DOEI~

(Dit is ook weer mooi opgeruimd)


NAKHON PHANOM:- De marine van Thailand heeft gisteren laten weten 11 miljoen Yaba pillen in beslag te genomen, van smokkelaars die vanuit Laos via de Mekong rivier overstaken, een gigantische mislukte smokkelpoging vanuit een communistische land waar vanuit de belangrijkste Aziatische drugsroute loopt.

De Thaise Marine kreeg een boot in het vizier die aan de Thaise kant van de Mekong, in Nakhon Phanom aan land kwam. De Mekong geldt als een belangrijke natuurlijke grens met Laos.

Het arm en afgelegen dorp Nakhon Phanom is een berucht knooppunt voor de smokkel van mensen, dieren in het wild en drugs tussen de twee landen.

De Thaise marine maakte gisteren bekend dat ze zakken vol met crystal methamfetamine pillen hadden aangetroffen, beter bekend als “Yaba” in Thailand en arresteerde een 20-jarige Laotiaan nadat de rest van de bemanning in de rivier was gesprongen om een arrestatie te ontwijken.

“In totaal vonden we ongeveer 11 miljoen pillen … de grootste vangst dat die ooit in Thailand is voorgekomen”, aldus Pisit Thongdeelert, de commandant van een Marine eenheid die over de Mekong rivier patrouilleert.

De vangst werd afgelopen maandagavond verricht, waarbij 37 zakken met elk met 300.000 pillen werden geconfisqueerd, het handeltje zou in Zuidoost-Azië behoorlijk wat geld opgebracht hebben, de politie schat dat de totale waarde tegen lokale markttarieven op ongeveer 3,2 miljard zou uitkomen.

De tabletten waren gemarkeerd met de “999” stempel die aangeeft dat ze zijn gemaakt door de medicijnlabs van de etnische groep Wa, die het grootste deel van meth uit Zuidoost-Azië uit de grensgebieden van Myanmar pompen. De politie waagt zich niet in deze gebieden omdat deze te afgelegen en te gevaarlijk zijn om te patrouilleren

Laos is een steeds veel gebruikte doorvoerroute voor drugs, met gemakkelijk omkoopbare ambtenaren en een lange grens met Thailand, welke zowel een grote drugsmarkt als een gewilde route naar het zuiden naar Maleisië.

“Het is goed mogelijk dat de smokkelbende bendes van route zijn veranderd vanwege ons consequente optreden”, zei Khun Pisit, van Thaise anti-drug operaties in het noorden, die het dichtst bij Myanmar liggen.

Laos, Myanmar en Thailand maken deel uit van het beruchte ‘Golden Triangle’-gebied, het op één na grootste drugproducerende regio ter wereld.

Analisten zijn van mening dat ook internationale criminele bendes druglabs bouwen in Laos, en zo graag geld verdienen aan de enorme hoeveelheden yaba en ice-crystal meth, in Zuidoost-Azië en daarbuiten.

Informatie en bron:
Foto’s: PhotoStock
Content: Olleke Bolleke in Chiang Mai
Bron: Diverse Thaise nieuwsmedia