THAISE JOURNALISTEN KRIJGEN ZWARE KRITIEK TE VERDUREN OVER VERSLAGGEVING GROT

0
453

~LEUGENS HEBBEN KORTE BENEN~

(Met een leugen schiet iemand niets op, na verloop van tijd komt de waarheid altijd naar buiten)


BANGKOK:- De Thaise media liggen onder zware kritiek over wat gezien wordt als overenthousiaste onderlinge competitie om verslag te kunnen doen over de Tham Luang Grot. Sommige journalisten worden er zelfs van beschuldigd onethisch te werken of zelfs de veiligheid van een van de reddingshelikopters in gevaar gebracht te hebben.Critici hebben ook bezwaar tegen verschillende kranten en omroeporganisaties die foto’s en namen van vier geredde kinderen toonden. Een omroep kreeg bijna een proces aan haar broek omdat ze een radiobericht tussen de redders onderling in de uitzending lieten horen. Workpoint News, het bedrijf, moest haar verontschuldigingen aanbieden.

Een andere omroep, PPTV, kwam onder zwaar vuur te liggen, omdat ze toestonden dat hun reporters met drones speelden in de buurt van een reddingshelikopter op zondag. Dat resulteerde in een bijna-botsing. Ook dit bedrijf kwam er vanaf met verontschuldigingen.

De Thaise luchtmacht heeft wel aan de luchtvaart autoriteiten gevraagd om PPTV’s gebruik van drones te controleren. Volgens de luchtmacht heeft PPTV daar geen vergunning voor, en brachten ze een Mil-17 helikopter van de luchtmacht in gevaar tijdens de evacuatie van de eerste slachtoffertjes naar een ziekenhuis in Chiang Rai.

Deze incidenten tonen aan hoe competitief Thaise media omgaan met het nieuws van de grootste reddingsoperatie ooit ondernomen in Thailand. Nieuws dat niet alleen lokaal belangrijk is, maar op de voorpagina van de wereld staat. Verschillende academici hekelen het gebrek aan ethische waarden van journalisten in hun werk. 

De Thaise Omroepjournalisten Associatie heeft een verklaring afgegeven waarin ze journalisten oproepen om zich aan de ethische code te houden, en de privacy respecteren van de mensen die betrokken zijn bij de Tham Luang redding.

Er wordt met name opgeroepen om persoonlijke details van de kinderen niet te vermelden. Het zijn kinderen, tenslotte. Verder mogen journalisten redders niet hinderen in hun werkzaamheden. De Thaise Pers Raad gaf eerder een soortgelijke verklaring uit.

Naar schatting zijn er meer dan 1.000 journalisten, zowel Thais als internationaal, aanwezig rondom de grot om verslag te doen.

Informatie en bron:
Illustraties: Thai PBS
Content: B. Botje in Thailand
Bron: Thai PBS