THAISE EXPORT STAAT ER NIET BEST VOOR

0
231

~EEN SLECHT FIGUUR SLAAN~

(een slechte indruk maken)


BANGKOK – De Thaise export doet het niet best dit jaar met 0,5-1% groei. Dat is het laagste groei percentage in de afgelopen 4 jaar. De redenen zijn de Amerikaans-Chinese handelsoorlog en het Vietnam EU handelsverdrag dat  later dit jaar in werking zal treden.

Ath Pisarnwanich, is directeur internationale handelsstudies van de Thaise Kamer van Koophandel universiteit, hij zegt dat de recente escalatie van de handelsoorlog tussen China en Amerika positieve en negatieve kanten heeft op de Thaise export.

Voor de Chinese markt levert Thailand rubber, rubberproducten, plastics, chemicaliën, fruit, limonades, dierenvoer en reinigingsproducten. Deze markt zal waarschijnlijk groeien.

Naar Amerika export Thailand computers, computer accessoires, kleding, en machine onderdelen. Deze markt zal waarschijnlijk inkrimpen. De export van verwerkt fruit, auto onderdelen en rubber zal waarschijnlijk groeien.

Het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Vietnam zal de Thaise export met 0,8% doen inkrimpen. Het hardst geraakt worden de kleding industrie en machineonderdelen, zegt Ath.

Als hij de positieve en negatieve punten tegen elkaar weg streept komt hij uit op een netto groei van een half of heel percent, in plaats van de verwachte 3,2 – 4,6%.

Thai PBS World