Home Featured THAISE EXPORT LOOPT FLINK TERUG

THAISE EXPORT LOOPT FLINK TERUG

0
THAISE EXPORT LOOPT FLINK TERUG

~DAAR KOMT EEN SCHIP MET ZURE APPELS~

(het gaat regenen)


BANGKOK – De Thaise export viel in april met 2,6% in elkaar naar $ 18,5 miljard, het laagste niveau sinds 2017.

De daling wordt verweten aan de verergerende handelsoorlog tussen Amerika en China, volgens Pimchanok Wornkhorporn van het ministerie van handel. De import zakte ook, met 0,7% naar $ 20 miljard. Het resultaat is een tekort van $ 1,5 miljard op de handelsbalans.

De export over de eerste vier maanden van het jaar was $ 80,5 miljard. Dat is 1,9% minder dan vorig jaar.

Andere factoren spelen ook een rol, zoals het vertragen van wereldhandel en minder vraag naar Thaise producten van de belangrijkste handelspartners. De explosieve politieke situatie in Europa en krediet problemen in China werken ook niet mee, zegt Pimchanok.

Het hardst getroffen is de export van elektronica naar China. Thailand is een belangrijke bron van onderdelen voor Chinese fabrikanten. Thailand is niet het enige slachtoffer van de handelsoorlog, andere landen in de regio hebben hetzelfde probleem.

Om wat te doen aan de krimpende export heeft de vice premier Somkid Jatusripitak een vergadering belegd op 31 mei met de Thaise handelsattachés wereldwijd om te kijken of de export verbeterd kan worden.

In het begin van dit jaar zette het ministerie van handel een groei percentage voor de export van 8%. Om dat te halen moeten de maandelijkse export niet onder de $ 21 miljard per maand komen.

De private sector heeft de regering aanbevolen om een controlecentrum op te zetten die de globale economie in de gaten houdt, zodat Thailand beter kan ingrijpen.

Thai PBS World