Home Algemeen THAISE DIERENARTSEN PROBEREN EEN LICHT TE WERPEN NAAR DE DOOD VAN DE IN CHUMPHON AANGESPOELDE “BRYDE WALVIS”

THAISE DIERENARTSEN PROBEREN EEN LICHT TE WERPEN NAAR DE DOOD VAN DE IN CHUMPHON AANGESPOELDE “BRYDE WALVIS”

0
THAISE DIERENARTSEN PROBEREN EEN LICHT TE WERPEN NAAR DE DOOD VAN DE IN CHUMPHON AANGESPOELDE “BRYDE WALVIS”

~DE DOOD WIL EEN OORZAAK HEBBEN~

(Mensen willen altijd weten hoe iets is gekomen)


SURAT THANI: Enkele Thaise dierenartsen hebben aan de kust van de provincie Chumphon een autopsie uitgevoerd op een 10-tons Bryde’s walvis om er achter te komen wat de precieze oorzaak is van zijn dood.

De dierenartsen van het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor zee- en kustgebieden zijn begonnen het zoogdier te onderzoeken nadat het op donderdag naar het strand van Suan Son in het district Tha Chana in Surat Thani was gesleept.

De walvis werd donderdag door een vissersboot op zee gevonden. Volgens de Marine and Coastal Resources Department was het dier 10 jaar oud, 10,80 meter lang en woog 10 ton. Het was één van de grootste ooit gezien in het land, waar ongeveer 60 Bryde’s walvis waarnemingen zijn opgenomen.

Dierenarts Watchara Sakornwimol zei op vrijdag dat er drie mogelijke redenen voor zijn dood waren. Het dier was mogelijk ziek geweest en vervolgens op de rotsen is geslagen, het kon vastzitten door visnetten of het kon door een trawler zijn geraakt.

Watchara zei dat ambtenaren controleren of de walvis is gekenmerkt en geregistreerd bij de afdeling.

Chamlaeng Suwannawong, een visser in Tha Chana, zei dat hij geschokt was om de walvis in deze omvang dood aan te treffen. “Het is een groot verlies,” zei hij, eraan toevoegend dat hij hoopte dat het karkas zou worden bewaard voor toekomstige generaties om te studeren.

Afdelingsdirecteur-generaal Jatuporn Buruspat zei dat ambtenaren meer informatie zochten bij vissers, touroperators en toeristen over de walvis. Hij zei dat een zoogdier van deze omvang en ouderdom normaal niet zou sterven aan natuurlijke oorzaken.

Bryde’s walvissen (uitgesproken als “Brood-es”) zijn te vinden in elke oceaan van de wereld. Omdat ze echter de voorkeur geven aan water van 16C of warmer, beperken ze hun reis naar tropische, subtropische en warme gematigde wateren.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: PhotoStock
Content: Olleke Bolleke in Zuid Thailand
Bron: Bangkok post