THAISE BOEREN IN NOOD, MANGOSTEEN IS NIKS MEER WAARD

1
362

~DAAR KOMT HET SCHIP MET ZURE APPELS AAN~

 (Daar komt een stevige regenbui aan)


BANGKOK:- De prijs van mangosteen, een van de meest geprezen vruchten van Thailand is enorm naar beneden gegaan. Dat komt door te groot aanbod, veel minder export en beperkende maatregelen van China.

Volgens de grootste versmarkt van Bangkok, Talad Thai, wordt er dagelijks 10.000 ton mangosteen aangeboden vanuit de zuidelijke provincies.

Het aanbod van de 95 groothandelaren is zo groot dat ze het fruit niet op tijd kunnen doorverkopen. Ze moeten de vruchten toch afnemen van de de fruitboeren omdat ze een langdurige zakelijke relatie hebben.

De inkoopprijs van de boomgaard staat nu op 7 Bt. per kilo. De plukkosten zijn Bt. 5 per kilo. Dat betekend dat de telers Bt. 2 per kilo verdienen. Minder eigenlijk, omdat ze hun gaarden ook o.a. moeten bemesten.

Exportkwaliteit mangosteen, die aan bepaalde eisen moet voldoen, gaat voor Bt. 14-16 de kilo. Afgelopen jaar was dat Bt. 60-100.

De groothandel wijt de lage prijzen aan de strenge importregels voor fruit uit Thailand van China. Chinese groothandelaren wachten op de juiste certificatie van het Thaise ministerie van landbouw dat nu verplicht geworden is.

Groothandelaren willen nu dat de overheid de boeren te hulp komt met een subsidie van Bt. 2 per kilo om de transportkosten iets te drukken. De directie van Talad Thai probeert mangosteen direct te verkopen aan kleine handelaren of aan de consument. De marktmeester is ook bezig om de distributie te coördineren voor 1.000 fruitverkopers die direct vanuit hun pickup truck verkopen om het overaanbod te verminderen.

Mangosteen is niet de enige vrucht die gezakt is in prijs. Olleke berichtte u verleden jaar dat de prijzen record hoog waren. En nu zijn ze met 40% gezakt.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: Thai PBS
Content: B. Botje in Thailand
Bron: Thai PBS World

1 REACTIE

  1. Alle boeren hebben het zwaar in Thailand.
    In het bijzonder de rijst, suiker en z.g.aardappel telers.

Comments are closed.