THAISE BOEREN BRANDEN HUN VELDEN LUSTIG AF DE SMOG NEEMT DAARDOOR ERNSTIGE VORMEN IN THAILAND AAN

0
550

~WIE VUUR WIL HEBBEN, MOET ROOK KUNNEN VERDRAGEN~

(Consequenties van een keuze aanvaarden)


TRAT:- Dat is nu echt moelijk, boeren ervan te overtuigen dat ze beter hun oogstresten en akkers beplant met suikerriet niet in brand kunnen steken, want de branden veroorzaken een verstikkende smog, die een gevaar vormt voor de volksgezondheid door de aanwezigheid van fijn stof (PM10). [De suikerriet wordt in brand gestoken, zodat schone stengels die meer opbrengen, aan de suikerfabrieken kunnen worden geleverd].

In de provincie Tak hebben dorpelingen lak aan het verbrandingsverbod. De brandweer had een uur nodig om een brand op een akker van 10 rai te blussen. Het verbod is uitgevaardigd door de gouverneur als deel van de ’60 dangerous days’ campagne van 10 februari tot 1 maart, die tot doel heeft een eind te maken aan de smog. De gouverneur heeft de politie opgedragen de weerbarstige boeren te arresteren.

De zogeheten slash and burn methode heeft het risico dat het vuur van de akkers overslaat naar bossen, wat een gevaarlijke situatie oplevert en de luchtverontreiniging verergert. In dat geval worden de boeren niet alleen vervolgd voor overtreding van het verbod, maar ook voor het veroorzaken van een bosbrand. Daarop staan straffen van 2 tot 15 jaar en/of een boete van maximaal 150.000 baht.

De draconische maatregel beoogt het aantal hot spots met branden vergeleken met vorig jaar te halveren. Andere noordelijke provincies, zoals Phayao en Lampang, voeren ook het 60-dagen beleid. In Phetchabun klagen dorpelingen over ‘zwart stof’, veroorzaakt door het verbranden van suikerriet. De NCPO houdt de zaak scherp in de gaten.

Informatie en bron:
Foto’s: PhotoStock
Content: Lodewijk Kuis
Bron: Thailandgek.com