THAISE AUTORITEITEN VRAGEN THAISE CHINEZEN KORTERE WIEROOKSTOKJES TE GEBRUIKEN TEN EINDE DE LUCHTVERVUILING TE VERMINDEREN

0
294

~DAT MOET JE MET EEN KORRELTJE ZOUT NEMEN~

(Iets met een weinig verstand en oordeel opvatten)


BANGKOK:- Het ministerie van Volksgezondheid roept alle mensen op om kortere wierookstokjes te verbranden en te tijdens dit Chinese Nieuwjaar geen papier te verbranden om te voorkomen dat de luchtvervuilingssituatie erger wordt.

De Chinese bevolking verbrandt gewoonlijk papier ter offering in hun toewijding aan goden, godinnen of voorouders bij speciale gelegenheden zoals het Chinese Nieuwjaar, dat dit jaar op 5 februari valt.

In de verbazingwekkende aankondiging van het Ministerie van Volksgezondheid, misschien oprecht gelovend dat door beperking van het branden van wierook het de smogproblemen in Bangkok kon verminderen, riepen zij de Thaise chinezen op gehoor aan hun verzoek te geven, ten einde om de smog te verminderen.

“Help alstublieft de luchtvervuiling te verminderen,” zo liet de permanente secretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Dr Sukhum Karnchanapimai, gisteren horen.

De minister voegde eraan toe dat kinderen, zwangere vrouwen en mensen die lijden aan chronische ziekten zoals astma en allergieën, zich aan de blootstelling van de smog moeten vermijden.

“Als zij het niet onverhoopt niet kunnen vermijden, zorg er dan tenminste voor dat u een goed gelaatsmasker draagt”, zei hij.

Directeur-generaal van de Gezondheidsafdeling Dr. Panpimol Wipulakorn waarschuwde dat as van wierookstokjes en gouden nepgeld kankerverwekkende stoffen bevatte.

Ondertussen plaatste Sonthi Kotchawat, een milieudeskundige, een bericht op Facebook waarin de autoriteiten werden opgeroepen het probleem van fijnstof in de lucht serieus aan te pakken.

Hij wees er ook op dat de Pollution Control Department (PCD) eerder had voorgesteld dat de provinciale autoriteiten actie zouden ondernemen als de deeltjes PM2.5 in de lucht meer dan 75 microgram per kubieke meter lucht zouden bedragen.

“Maar tot op heden is er niets concreets gedaan.”

De PCD roept ondertussen mensen op af te zien van het gebruik van voertuigen die zwarte uitlaatgassen uitstoten, vuilverbrandingen te vermijden en het gebruik van personenauto’s verminderen. Mensen met gevoeligheden of chronische ziekten moeten medische hulp inroepen als ze iets abnormaals ervaren.

Vautje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron:
Illustraties: The Thaiger
Content: Olleke Bolleke in Centraal Thailand
Bron: The Thaiger