THAISE AUTORITEITEN OVERWEGEN REGEN OP TE WEKKEN OM DE SMOG PROBLEMEN BOVEN BANGKOK TE VERLICHTEN

0
424

~ALS HONDEN KONDEN BIDDEN REGENT HET KLUIVEN~

(Als is een niet ter zake doende opmerking)


BANGKOK:- Het departement van de koninklijke “Rainmaking and Agricultural Aviation” is momenteel voorbereidingen aan het treffen om boven Bangkok regen op te wekken door middel van enorme hoeveelheden kristallen zilverjodide in de wolken te verspreiden, dit in een poging de smogproblemen van de hoofdstad te verzachten.

De smog heeft zich de afgelopen dagen over de hoofdstad verspreid, wat een gezondheidsrisico voor kwetsbare mensen heeft veroorzaakt, om dit risico zo laag mogelijk te houden heeft de minister van de coöperatieve landbouw, Khun Grisada Boonrach de opdracht gegeven om in de kucht met vliegtuigen die zilverjodide uitstrooien regen op te wekken

Gisteren zijn twee vliegtuigen van het bovengenoemde departement de lucht ingegaan om de toestand van de stad te onderzoeken en regenopwekking te plannen. Eerder hebben dergelijke opwekkende regenacties met succes bijgedragen aan de bestrijding van de nevelcrisis in het noorden van Thailand.

De afdeling Pollution Control heeft gisteren (zondag 11 februari) om drie uur ’s middags aangekondigd dat de hoeveelheid PM2.5-deeltjes in Bangkok weer veilig is. PM2.5 verwijst naar deeltjes met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer.

“De hoeveelheid varieerde tussen 38 en 49 microgram per kubieke meter lucht,” zo maakte de afdeling bekend.

Volgens de afdeling vormt PM2,5 een gevaar voor de gezondheid wanneer het boven 50 microgram per kubieke meter lucht komt, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie de limiet op 25 microgram stelt.De milieugroep Greenpeace Thailand heeft onlangs gemeld dat autoriteiten bij het beoordelen van de luchtkwaliteit rekening moeten houden met PM2,5-niveaus.

In het verleden gebruikte de afdeling Pollution Control PM10 meestal als hoofdindicator en werden de uitslagen van PM2.5-metingen niet meegenomen in het onderzoek.

Informatie en bron:
Foto’s: The Nation
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation