Home Algemeen THAISE ACTIEGROEPEN WILLEN DAT ALCOHOL-VERKOPERS VERANTWOORDELIJK WORDEN GEHOUDEN

THAISE ACTIEGROEPEN WILLEN DAT ALCOHOL-VERKOPERS VERANTWOORDELIJK WORDEN GEHOUDEN

0
THAISE ACTIEGROEPEN WILLEN DAT ALCOHOL-VERKOPERS VERANTWOORDELIJK WORDEN GEHOUDEN

~BRAND JE VINGERS NIET~

(Kijk uit dat je de regels niet overtreed)


BANGKOK:- Verschillende actiegroepen in Bangkok hebben geeist dat bars en restaurants de verantwoordelijkheid nemen voor aan alcohol gerelateerde verkeersongevallen, met de nadruk dat het de hoogste tijd is dat rechtshandhavingsinstanties afstand nemen van een lang vergeten wet.

Met artikel 29 van de Thaise drankwet uit 2008 in de hand willen ze de drankverkopers, winkels, bars restaurants e.d. bij overtreding van deze wet geconfronteerd worden met een gevangenisstraf van een jaar, een boete van 20.000 Baht of beide voor het verkopen van alcohol aan mensen die al dronken zijn.

De wet wordt echter zelden gehandhaafd en alcoholverkopers worden nooit vervolgd, zo vertelde khun Songkran Pakchokdee, directeur van het Stop Drink Network. Hij zei dat de brouwerijen lobbyde bij beleidsmakers om alleen straf op te leggen aan dronken bestuurders die betrokken waren bij alcoholgerelateerde ongevallen.

“Toen een hooggeplaatste politieman onlangs vermeldde dat hij deze wet wilde afdwingde, hield de drankindustrie hun adem in” zei Songkran.

“Hoewel we [de wet als] al 10 jaar een preventief instrument hebben, wordt deze niet gehandhaafd. We moeten kijken of deze wet tijdens dit soort vakanties uit de kast kunnen halen.

Anders blijven we doorgaan met het tellen van het aantal doden en gewonden zoals we tot nu toe hebben gedaan, “zei hij.

Het aanpakken van verkeersongevallen staat al lang op de nationale agenda, maar er is bar weinig bereikt. In de afgelopen 10 jaar raken er elk jaar 3.000 tot 4500 mensen gewond geraakt en verliezen 350 tot 450 mensen hun leven tijdens belangrijke lange vakanties zoals Songkran en Nieuwjaar, zei khun Chuwit Jantaros, coördinator van Alcohol Watch.

Hij zei dat alcoholhandel de verantwoordelijkheid op zich moeten nemen voor het leed veroorzaakt door hun dronken klanten.

Wanneer er een alcoholgerelateerd ongeval plaatsvindt, moeten we het naar de winkel of het restaurant kunnen speuren en hen straffen voor het verkopen van teveel alcohol aan dronken klanten, zo zei khun Chuwit.

“Dit zal ervoor zorgen dat de verkopers meer verantwoordelijkheid nemen. Ze moeten niet alleen gericht zijn op het stimuleren van de verkoop zonder zich zorgen te maken hoe waarschijnlijk de klanten zijn [om ongelukken te veroorzaken], “zei hij.

Khun Chuwit adviseerde drankwinkels om een ​​apparaat te kopen om het alcoholpromillage van hun klanten te controleren.

“Tegenwoordig is een ademtester heel betaalbaar. Alle winkels moeten het apparaat in bezit hebben om hun klanten te helpen veilig thuis te komen en te voorkomen dat ze de wet overtreden, “zei hij.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron:
Illustraties: PhotosStock
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation