THAIS TOLWEG BEDRIJF GAAT DE PRIJZEN NIET VERLAGEN

0
214

~MOET IK DAN NOG TOL BETALEN, JA OF NEE?~

(Regel uit een kinderliedje)


BANGKOK:- De Bangkok Expressways & Metro Public Company (BEM) heeft het voorstel van transport minister Saksayam Chidchob afgewezen om de tol voor de expressway te verlagen met 5-10 baht. Het bedrijf zegt dat het de overheid al jarenland helpt in een dispuut met de Tolweg Autoriteit van Thailand (EXAT) die eigenaar is van verschillende tolwegen.

De BEM en de EXAT hebben onlangs een compromis bereikt over het geschil waarbij EXAT accepteerde om het beheer over 3 tolwegen voor 30 jaar uit te besteden aan de BEM, de Srirat expressway, Section D van de tolweg tussen Rama IX road naar Srinakharin road en de Bang Pa-in to Pakkred tolweg.

In ruil laat de BEM haar eis om 137,5 miljard van EXAT te ontvangen wegens contractbreuk over de tollen vallen, en een competitiegeding over een clausule in de Pakkred-Bangna Tolweg voor slechts 59 miljard baht te accepteren, in natura, zijnde het beheer voor 3 tolwegen.

De grote BEM baas Phongsarit Tantisuvanitchkul zei dat dit compromis de beste oplossing is in het jaren lopende dispuut tussen beide bedrijven.

Hij zei ook dat Saksayam’s voorstel om de tol te verlagen met 5-15 baht volledig los staat van het dispuut tussen de BEM en EXAT, en dat het heel moeilijk uit te voeren is omdat het bedrijf grote verliezen voor de regering opvangt.

Phongsarit zegt dat het compromis voorgelegd zal worden aan het kabinet voor goedkeuring, en hij hoopt dat het kabinet geen veranderingen zal aanbrengen in de overeenkomst na een jaar van onderhandelen.

De BEM ontvangt 7-8 miljard baht per jaar aan tol, en ze verwachten 1-3% te groeien per jaar.

Er is echter een kink in de kabel. De Staats Tolweg Werkers Federatie, de vakbond voor tolweg personeel, is tegen het compromis.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: B. Botje
Bron: Thai PBS World