THAIS MINISTERIE VAN MILIEU WIL 3600 MILJOEN MINDER PLASTIC ZAKKEN VOLGEND JAAR

0
210

~EEN WOORD OP ZIJN PAS IS ALS GELD IN EEN TAS~

(Spreken op het juiste ogenblik is waardevol)


BANGKOK:- Het ministerie voor milieu heeft als doel gesteld om het gebruik van plastic tasjes en zakken van 45.000 miljoen met 3.600 miljoen te verminderen in 2019. Ze zijn ook van plan om – zeer Nederlands – de belasting op Styrofoam etensverpakkingen te verhogen, zodat deze minder aantrekkelijk worden.

Ter gelegenheid van de Thaise Milieu Dag gaat het ministerie in samenwerking met shopping malls en boodschappenketens (7-11, Familiy Mart) een campagne beginnen om het gebruik van plastic zakken tegen te gaan. Een van hun maatregelen is om één dag in de week geen zakjes te vertrekken.

De Thaise Milieudag werd gevierd in het Muang Thong Thani centrum waar vertegenwoordigers van 55 overheidsdiensten en ondernemingen aanwezig waren.

De premier was er ook. Hij overhandigde een katoenen tas die hij gekregen had tijdens een inspectietocht in het binnenland aan generaal Surasak Kanchanarat, de minister van milieu. De verwachting is dat de zonder zakjes acties op een dag 20 miljoen minder plastic zakken betekend.

De volgende stap is het zoeken van medewerking van verkopers op versmarkten om het gebruik van plastic zakken te verminderen. Het gebeurt vaak dat kopers goederen verpakt krijgen in verschillende plastic tasjes tegelijk. Het probleem is hoe dat het beste opgelost kan worden. De minister denkt aan het heropvoeden van kopers en verkopers.

Hij zei ook dat het Nationaal Milieu Comité een subcomité heeft opgezet om met de publieke sector te bespreken hoe het gebruik van plastic wegwerp artikelen, zoals plastic rietjes en wegwerp borden vermindert kan worden. In sommige landen is het gebruik van die producten al verboden.

De minister stipte wel even aan dat als het gebruik niet vrijwillig naar beneden gaat, hij dat gaat doen met belastingmaatregelen. Volgens Olleke denkt deze minister alvast aan een plekje in het kabinet Rutte IV …

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron:
Illustraties: THai PBS
Content: B. Botje in Thailand
Bron: Thai PBS World