THAILAND WIL HALAL WORDEN, WANT DAT VERDIENT PRIMA

0
688

~EEN RENEGAAT IS NOG ERGER DAN EEN TURK~

(Een vroegere vriend is een veel gevaarlijker vijand dan iemand die altijd een vijand is geweest.)


BANGKOK:- Hotels met gescheiden zwembaden. Jelly gemaakt van zeewier in plaats van varkensbeenderen. Boeddhistisch Thailand is op jacht naar de halal dollar.In de enorme dinerzaal van het Al Meroz hotel in een mohammedaanse wijk van Bangkok wordt een islamitisch huwelijk gesloten. Een van de velen die er de afgelopen maanden gesloten zijn. Al Meroz is het eerste 100% halal hotel in Bangkok.

Thailand wordt bezocht door zonneaanbidders en hedonisten die naar de vleespotten van Bangkok en Pattaya komen. Maar ook veel reizigers uit mohammedaanse landen. Daar hoort u niet veel over, maar Thailand wil meer toeristen ontvangen, met name uit het midden oosten.

“Er zijn 1,5 miljard islamieten, dus het is een hele grote markt,” zegt Sanya Saenboon, de manager van het hotel. Al Meroz ging vorig jaar open, en is – op dit moment – uniek. Het enige hotel dat zich volledig richt op de islamitische markt in Bangkok. Er is geen alcohol, en de sport faciliteiten zijn gescheiden voor mannen en vrouwen.

Verder is de bedrijfsvoering volledig volgens de religieuze regels. Het beddengoed wordt religieus correct gewassen, en de zeepjes bevatten geen alcohol of haram ingrediënten.

Sanya is zelf mohammedaan, en zegt dat de gasten tevreden zijn. “Ze hoeven nooit te vragen of ze iets wel of niet mogen eten.”

Het aantal toeristen dat Thailand bezoekt vanuit westerse landen blijft gelijk. De grootste groei komt uit de Chinese markt, maar ook de islamistische markt is een groeimarkt. Die groeide van 2,63 miljoen in 2006 naar 6 miljoen in 2016. Thailand staat aan de top voor niet islamitische landen die mohammedaanse bezoekers verwelkomen.

“Ze hebben door dat de islamitische markt de moeite waard is,” zegt hij. “De markt groeit, omdat er steeds meer goedkope vluchten naar Bangkok gaan. Dat wordt steeds interessanter voor de groeiende islamitische middenklasse.”

Niet alleen hotels gaan halal. Thailand exporteert ook veel fruit en kip. Bedrijven in die branches schakelen ook over op halal. Lalana Thiranusornkij, is boeddhist, ze werkt voor de KCG Corporatie. Die levert aan islamitische landen, zoals Maleisië en Indonesië. Dat doen ze nu zo halal mogelijk. “In het verleden gebruikten we gelatine gemaakt van varkens, maar dat hebben we verandert naar zeewier.”

De Thaise junta heeft als doel gesteld om in de top 5 van halal exporterende landen te komen in 2020. Buitenstaanders zijn verbaasd hoe een overweldigend boeddhistisch land halal met beide armen omarmt. Maar dr. Winai Dahlan, van Chulalongkorn zegt dat Thailand goed gepositioneerd is om dat te doen.

Eerst vroegen Thaise mohammedanen of het niet wat meer halal kon. Daarna nam de industrie het zelf over. “Vijftien jaar geleden waren er maar 500 bedrijven die halal certificatie hadden. Dat is nu een veelvoud daarvan.” Het aantal producten ging van 10.000 naar 160.000.

En dat levert resultaat op. De halal industrie is nu 6 miljard dollar waard. Thailand heeft de pot met goud aan het einde van de halal regenboog ontdekt.

Informatie en bron:
Illustraties: Bangkokjack
Content: B. Botje in Thailand
Bron:Bangkok Jack