THAILAND STAAT STIL: “DE FULL MOON PARTY ZOU DE AFSLUITER ZIJN VAN MIJN REIS!!”

0
897

~HET IS BETER STIL GEZWEGEN DAN KWALIJK GESPROKEN~
(Je kunt beter zwijgen dan verkeerde dingen zeggen)


KOH PHANGAN:- Het is het hoogtepunt van veel backpackersreizen in Zuidoost-Azië: de Full Moon Party op Koh Phangan. Maar nu de Thaise koning Bhumibol is overleden, staat het land zo goed als stil. Buitenlandse tv-zenders zijn afgesloten, de Thaise tv zendt uit in zwart-wit en de Thai zijn in diepe rouw.

En: feesten, luide muziek en uitbundigheid zijn verboden. Precies datgene waarvoor veel mensen naar de Thaise eilanden afreizen. “De Full Moon Party zou de afsluiter zijn van m’n reis”, zegt Vinny Bierhuizen (24). De eerstvolgende Full Moon Party zou op 17 oktober zijn, maar die is afgelast.img_7030

Hij maakt een reis van het noorden naar het zuiden van Thailand. “Ik had al ruim van tevoren mijn hostel geboekt, omdat ze anders misschien vol zouden zitten. Dat kostte vier keer zoveel als normaal: nog steeds maar 15 euro, maar je geeft je geld liever ergens anders aan uit. En annuleren kon ook niet meer.img_7008Onder de reizigers heerste veel onrust, vertelt Vinny. “Iedereen was gespannen of alles wel doorging. Bij elk bericht dat naar buiten kwam, volgde een kleine teleurstelling.”

Stef van ’t Schip (28) woont sinds een jaar in Chiang Mai en wilde de 17e ook naar de Full Moon Party gaan. “Voordat ik hier woonde, heb ik al een keer gebackpackt in Thailand. Toen ben ik niet bij de Full Moon Party geweest: dat wilde ik nu alsnog meepakken.”
Hij had met z’n vrienden geen hostel geboekt: “We zouden de nachtboot pakken van het buureiland Koh Samui. Daarna wilden we op het strand gaan slapen.”img_7029

Stef zou met Thaise vrienden naar het feest gaan. “Die zijn echt helemaal kapot van het overlijden van Bhumibol. Ze zijn letterlijk in tranen. De koning is hier alles, hij is echt heilig. Je ziet ook alleen maar positieve dingen over de koning, want voor kritiek ga je de gevangenis in.”

Niet alleen de Full Moon Party op 17 oktober is afgelast, heel veel festiviteiten gaan de komende tijd niet door. Als toerist moet je het in veel gevallen zonder alcohol en luide muziek doen. Ook word je verzocht om de rouwperiode te respecteren door vooral zwarte of witte kleding te dragen, zeker in tempels.
“Iedereen draagt hier zwart, dat valt echt op. Ik ben zelf ook in het zwart gekleed, uit respect voor mijn Thaise vrienden. Soms zie je toeristen rondlopen in zomerse kleuren, die hebben meestal nog niet gehoord van de voorschriften.”

Op straat op Koh Phi Phi merkt Vinny ook wel iets van de rouw, maar het valt mee. “Ik zit hier op een eiland dat leeft van toerisme. De mensen hier kunnen niet alles sluiten. Ze hebben dan geen inkomsten meer. Vrienden van mij die, ook rondtrekken, zitten nu in Bangkok. Daar is echt iedereen in het zwart gekleed en is iedereen geschokt.”
Ook op andere plekken gaat het leven door – want iedereen moet toch eten, werken en brood op de plank hebben. Maar het is niet business as usual.
Vinny’s vakantie komt trouwens wel goed, ook zonder de Full Moon Party. “We gaan gewoon naar Koh Phangan toe. Overdag kunnen we alles nog doen wat we van plan waren, alleen de avondplanning verandert. Ik denk dat we gewoon een biertje kopen bij de supermarkt en dan op een afgelegen stukje strand gaan zitten. Gitaar erbij: alsnog niet verkeerd.”

Festiviteiten staan nog zeker een maand stil, maar het kan ook langer duren. “Over meer dan een maand zou hier een heel groot festival plaatsvinden, Loy Krathong”, vertelt Stef. “Daar heeft de Thaise bevolking altijd heel veel zin in. Ook dat gaat dit jaar waarschijnlijk niet door. Het duurt nog wel even voordat alles weer normaal is hier.”

Hier vind je meer over de afgelastingen.

Met dank aan de NOS.nl