THAILAND SLOOPT HAAR EIGEN VISSERSBOTEN

0
442

~ALLE VIS IS GEEN BAKVIS~

(niet alles is even dienstig (of handelbaar of lekker))


SAMUT SAKHON – Vissersboten die niet meer aan de eisen voldoen werden kapot geslagen voor de EU waarnemers de Thaise visserij met eigen ogen komen bekijken later deze maand.Negen oude boten, van de 860 aanstaande wrakken, werden publiekelijk gesloopt om te laten zien dat het de regering ernst is om de visindustrie te hervormen. Die staat internationaal nogal slecht bekend vanwege de slaaf-achtige werkomstandigheden. De sloop werd bijgewoond door ambassadeurs van 20 landen, waaronder die van Amerika, de EU en van ASEAN.

“Het oplossen van het illegale visserij probleem in Thailand heeft vooruitgang geboekt,” zegt gen. Chatchai Sarikulya, vice premier. “De regering heeft een systeem opgezet om alle schepen te kunnen monitoren. Dit is de eerste keer dat de Thaise visserij in een positief gezicht komt te staan.”

Volgens Chatchai voldoen 11.000 Thaise vissersboten aan de normen. 6.300 niet, en die mogen niet meer ingezet worden. De EU dreigde in 2015 alle visimport uit Thailand te stoppen als ze niet snel haar beleid zou aanpassen. Die boodschap is dus luid en duidelijk aangekomen.

Informatie en bron:
Illustraties: PhotosStock
Content: B. Botje in Thailand
Bron:Khaosod