Home Featured THAILAND IS HET DODELIJKSTE LAND OP TWEE WIELEN

THAILAND IS HET DODELIJKSTE LAND OP TWEE WIELEN

3
THAILAND IS HET DODELIJKSTE LAND OP TWEE WIELEN

~IEMAND IN DE WIELEN RIJDEN~

(opzettelijk zorgen dat anderen fouten maken)


BANGKOK:- Bij drie kwart van alle verkeersdoden in Thailand zijn motoren betrokken. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat er ieder jaar 5.500 motorrijders in Thailand om het leven komen. Dat zijn er 15 per dag. Het ergste is dat het aantal motorslachtoffers stijgende is.

De schrikbaren statistiek toont aan dat Thailand het meest dodelijke land is om motor of brommer te rijden. Dat werd internationaal onder de aandacht gebracht toen de zwangere Britse Sophie Anderson bij een motorongeluk om het leven kwam. Als we alle vervoermiddelen bij elkaar optellen staat Thailand op de tweede plaats als dodelijkste verkeersland van de wereld.

In Thailand zijn 73% van alle verkeersslachtoffers motorrijders. Dr. Liviu Vedrasco, van de WHO in Bangkok zegt, “als je motoren buiten beschouwing zou laten is Thailand net zo veilig als Zwitserland, de USA of Engeland.”

Maar helaas. Je kunt nu eenmaal motoren niet buiten beschouwing laten. De meeste families kunnen zich geen auto veroorloven. Motoren zijn in Thailand een zeer belangrijke vorm van vervoer. In 2016 werden er 1,7 miljoen motoren verkocht, maar slechts 760.000 auto’s.

Een andere schokkende zaak is dat slechts 53% van alle motorrijders een helm draagt. Achteropzitters maken er helemaal een potje van. Slechts 19% draagt een helm. Kleine kinderen gaan gewoon met de ouders op de motor mee, slechts 7% draagt een helm.

Kleine kinderen rijden niet alleen mee op de motor. Ze rijden ze vaak ook. Officieel mag dat pas als ze 15 jaar zijn, maar zolang wachten de meeste tieners echt niet. Dat komt meer op het platteland dan in de stad voor, omdat het daar meer voorkomt dat een winkel niet op loopafstand ligt. Op het platteland rijden heel wat lagere school leerlingen op de brommer naar school, of omdat ze een stukje willen rijden.

Dat is gelijk de reden waarom er 15.800 minderjarigen betrokken zijn bij verkeersongevallen elk jaar. Ruim 700 van hen kunnen het niet meer navertellen. Er zijn meer redenen: slaperige bestuurders, dronken rijden, geen flauw idee hebben wat verkeerswetgeving eigenlijk is, en snelheidsovertredingen. De meeste dodelijke slachtoffers vielen omdat ze geen helm droegen, en dat is nog veel meer van toepassing op de passagiers die achterop zitten.

De WHO adviseert Thailand om de helm wet veel beter na te leven, vooral in de provincies en speciaal voor achteropzitters en jonge passagiertjes. Een betere rijopleiding en veel meer training voor motorrijders is belangrijk, en mogelijk gescheiden rijbanen voor auto’s en motoren. Dat laatste is een heel leuk idee, maar dan moet de WHO wel even vertellen hoe dat precies gedaan moet worden. De meeste wegen zijn eigenlijk hele lange parkeerstroken…

Bangkok Coconuts

3 REACTIES

  1. De cijfers hier gemeld zijn ook nog eens de officiële cijfers….. als je later in het ziekenhuis overlijdt tel je niet mee als verkeersdode. De onofficiële cijfers zijn 4c hoger….

Comments are closed.