THAILAND HEEFT VOORLOPIG GÉÉN PLANNEN OM MAYA BAY VOOR HET TOERISME OPEN TE STELLEN

0
362

~NAAR DE HAAIEN GAAN~

(Ten onder gaan)


KRABI:-De toekomst blijft onzeker voor een heropening van de toeristische magneet uit het zuiden van Thailand, Maya Bay nabij Koh Phi Phi.

De Thaise autoriteiten hebben het afgelopen weekend laten weten dat ze in dit stadium niet van plan om Maya Bay opnieuw te openen, maar dat ze de situatie op Koh Phi Phi Ley en het beroemde strand van het eiland blijven volgen.

Sinds de sluiting zijn de Blacktip rifhaaien zijnteruggekeerd naar de baai, een teken dat het ecosysteem zich begint te herstellen, maar het kan tientallen jaren duren voordat het zich volledig herstelt heeft, zo liet khun Thon Thamrongnawasawat van de faculteit Visserij van de Kasetsart Universiteit in Bangkok weten.

In april 2018 kondigden functionarissen aan dat Maya Bay vanaf 1 juni vier maanden lang gesloten zou worden. Waarna oktober 2018 ketting van boeien werden geïnstalleerd om te voorkomen dat boten de baai zouden bereiken en dat de sluiting van vier maanden met nog een maand zou worden verlengd.

Een maand later kwam het nieuws dat de baai voor onbepaalde tijd gesloten worden zijn, zoals het er nu naar uitziet, blijft dit natuurgebied voorlopig nog heel lang gesloten.

Het eiland Koh Phi Phi kan nog steeds bezocht worden, maar moeten de boten 300 meter van het strand stoppen, dichtbij genoeg om foto’s te nemen, maar de boten mogen de baai niet in, geen ankers uitwerpen of de toeristen over de ongerepte stranden laten lopen.

Maya Bay werd in het jaar 2000 beroemd door de film ‘The Beach’ met Leonardo DiCaprio maar binnen de kortste keren vernietigde het massatoerisme het koraal ecosysteem van de baai. Op zijn hoogtepunt, vlak voordat het in mei vorig jaar werd gesloten, bezochten er dagelijks 6.000 mensen de bekende baai.

VIDEOCLIP
Jonathan Head, de correspondent van Zuidoost-Azië van de BBC, kreeg speciale toegang tot de baai, waar hij sprak met de bekende zeebioloog Thon Thamrongnawasawat die vertelde dat er tot wel 60 black-tip rifhaaien nu in de baai zijn gespot.

Vaudje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: The Thaiger
Content: Olleke Bolleke in Zuid Thailand
Bron: The Thaiger