THAILAND GAAT AAN DE WIET | KONINKRIJK ZET VOORZICHTIGE STAPPEN RICHTING LEGALISERING

0
807

~VOOR DIE KWAAL IS IN GEEN APOTHEEK EEN KRUID TE VINDEN~

(Tegen die ziekte helpt niets)


BANGKOK – In Lumpini, een van de grootste parken van Bangkok, vindt een ambitieuze picknick plaats: zo’n tweehonderd activisten zijn bij elkaar gekomen om te praten over wiet. Wiet roken op deze plek is uit den boze. Alleen al op het bezit van marihuana voor eigen gebruik staan hoge straffen in Thailand. Ze kijken dus wel uit. Zelfs alcohol en sigaretten zijn verboden in het park, laat staan jointjes.

Op de picknick wordt druk gebrainstormd over hoe de strenge Thaise drugswetgeving kan worden versoepeld. Initiatiefnemer Rattapon Sanrak (31) voert met zijn organisatie Highland sinds vijf jaar campagne voor de legalisering van cannabis in zijn land, onder meer met een jaarlijks festival op het dak van een winkelcentrum.

Rattapon verloor zijn vader, grootvader en daarna ook zijn moeder door kanker. Tijdens zijn studie in Californië had hij gezien hoe medicinale cannabis de kwaliteit van het leven van veel kankerpatiënten aanzienlijk verhoogde. „Ze hadden minder pijn, konden chemotherapie aan en sliepen beter. Maar toen ik het mijn moeder voorstelde, werd ik in Thailand voor gek verklaard. Marihuana heeft hier het stigma van slecht en crimineel. Ik voelde me vreselijk, want ik wist dat cannabis haar kon helpen.”

DOKTER’S RECEPT
Vier jaar geleden lukte het hem een seminar over ’mediwiet’ te organiseren op een lokale universiteit. Hij nodigde alle media uit. „Ze schreven voor het eerst positief over cannabis. Dat was nog nooit eerder gebeurd in Thailand.” Tot verrassing van velen is zijn doel een stuk dichterbij gekomen. Thailand heeft onlangs een wetswijziging voorgesteld die medicinale cannabis op doktersrecept moet introduceren in het land.

Nog maar vijftien jaar geleden werden in de strijd tegen verdovende middelen zeker 2.800 Thai zonder proces gedood door de politie. „We hebben het geprobeerd op de Filipijnse manier, maar dat is niet gelukt”, aldus Mana Siripitayawat van de Narcotics Control Board, verwijzend naar de bloedige oorlog tegen drugs die president Duterte voert in de Filipijnen.

De vorige minister van Justitie zei een jaar eerder al dat Thailand zijn oorlog tegen drugs had verloren en een meer realistisch beleid nodig was. Vorige maand is het eerste bedrijf gelanceerd dat cannabis gaat telen in het land en verwerken tot medicinale oliën en extracten voor export naar Azië en de EU. Totdat de nieuwe wet is ingevoerd, gaat het nog om planten met een hoog gehalte aan cannabidiol en minder dan 1 procent van de werkzame stof THC.

GREEN RUSH
De Thai Cannabis Corporation voert het vijfjarige project uit in samenwerking met een universiteit en de Royal Project Foundation die boeren helpt. Van een ’green rush’, zoals de opmars van legale cannabis in de VS, is nog geen sprake. Maar experts zien het wel die richting opgaan. „Azië heeft een lange geschiedenis van cannabisgebruik, zowel medisch als recreatief. Je kunt het hier nog steeds vinden in de tuinen van woningen, legaal of niet. Het zou mij niets verbazen als veel Aziatische landen in de komende tien jaar ook recreatief gebruik zullen toestaan”, aldus directeur Timothy Luton.

Cannabis groeide eeuwen terug al in landen als Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam. Toen de Amerikanen in de jaren zestig tienduizenden soldaten in Thailand stationeerden, steeg de vraag naar wiet explosief. De kwaliteit was zo goed dat een agent van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA het ’de Cubaanse sigaar van de marijuanawereld’ noemde.

Al gauw werd Thaise marihuana naar de VS gesmokkeld. Amerika wist Thailand in de jaren ’80 eindelijk zover te krijgen strenge antidrugswetten in te voeren. Het had nauwelijks effect: de wiet is door huidige generaties in Thailand ingeruild voor andere drugs, zoals methamfetamine.

Informatie en bron:
Illustraties: Highland
Content: Annelie Langerak
Bron: Telegraaf.nl