THAILAND | CREMATIE KONING BHUMIBOL DONDERDAG 26 OKTOBER MASSAAL GEBEUREN

0
1519

~DE TEERLING IS GEWORPEN~

(Men heeft geen invloed op de uitkomst)


BANGKOK:- Een columnist omschreef het onlangs als de grootst opgezette begrafenis aller tijden: de crematie van de vorig jaar 13 oktober overleden Thaise koning Bhumibol. Afgelopen woensdag presideerde Thailands nieuwe koning Vajiralongkorn over een ceremonie, waarbij de witte, negen lagen tellende koninklijke parasol werd geplaatst op de top van de verbrandingstoren, onderdeel van een speciaal voor deze gelegenheid gebouwdcrematorium.

Deze generale repetitie gaf aan dat het crematorium als voltooid werd beschouwd en de laatste steigers verwijderd konden worden. Met een budget van een slordige 3 miljard Baht werd er bijna een jaar aan gebouwd. Alleen de centrale verbrandingstoren wordt in buitenlandse media op rond de €30 miljoen geschat, rond een derde van de totale kosten. Het imposante crematorium zal voor het weer wordt afgebroken gedurende de maand november worden opengesteld voor bezichtiging door het publiek. zichtigen.

Vice-premier generaal Tanasak Patimapragorn, de politiek verantwoordelijke voor de bouw van eht complex, zei trots op het werk te zijn. ‘De structuur is perfect en veilig. Het is de trots van alle Thais en symboliseert de dankbaarheid van de Thais voor hun geliefde koning en de Thaise monarchie,’ zei hij.

De Thaise autoriteiten verwachten rond de driehonderdduizend bezoekers voor het gebeuren. Het merendeel van de Thai ziet wijlen koning Bhumibol als een halfgod, die het land bijeen wist te houden in woelige tijden. Om zeker te zijn dat er niets zou misgaan werd gisteren een generale repetitie gehouden voor de begrafenisstoet. Deze trok duizenden bezoekers allen in het zwart gekleed.

‘Ofschoon er nu een jaar voorbij is ons verdriet er niet minder om’, zei een van de rouwenden. ‘Ik zou latere generaties willen zeggen dat Rama IX werkelijk de vader van de natie was en zelfs van de wereld, voor elke religie en nationaliteit’.

Eerder deze maand circuleerden er op de sociale media berichten dat de begrafenis gesaboteerd zou worden. Er waren zelfs filmpjes te zien van extremistische z.g. red shirts elementen die met suggesties kwamen hoe dat gedaan zou kunnen worden. Een ervan was de openbare toiletten van het land volstoppen met servetten..

Redactie, Crematorium, Crematie Bhumibol
De gouden glans van het crematorium in de schijnwerpers
Van regeringszijde worden er echter geen problemen verwacht. Vice-premier en tevens minister van defensie generaal Prawit Wongsuwan zei er alle vertrouwen in te hebben dat alles naar wens zal verlopen. ‘Maak je geen zorgen, want we zijn er helemaal klaar voor’ zo liet hij der pers weten en voegde er aan toe niet te veel vragen te stellen tijdens deze periode.

Informatie en bron:
Foto’s: PhotoStock
Content: Redactie Trefpunt Azië
Bron: trefpuntazie.com