STORM PABUK GAAT ZWAAR HUISHOUDEN IN ZUID THAILAND

0
1098

~VLIEGT DE BLAUWVOET? sTORM OP ZEE!~

(Vlaams gedicht)


BANGKOK – Thailand bereidt zich voor op de naderende tropische stom “Pabuk”. Die zal waarschijnlijk binnenkort opgewaardeerd worden tot orkaan.

De meteorologische dienst bevestigd dat de eerste tropische storm van 2019, Pabuk, in het zuiden aan land zal komen, met windsnelheden tot 90 km/uur. (Om orkaan te worden moet dat +119 km zijn.)

De verwachting is dat de gebieden waar de storm zal razen grote schade gaan ondervinden door harde winden, zware en intense neerslag tot 300 mm. en golfhoogtes tot 7 meter in de Golf van Thailand.

De weermannetjes houden de storm in de gaten, die zich nu westwaarts verplaats met een snelheid van 10 km/uur. Het ziet er naar uit dat het diepe zuiden al door de storm getroffen is: de weerradar in Narathiwat liet gisteren een grote band zware regen zien.

Directeur-generaal Phuwieng zegt dat gezien de windrichting en snelheid de storm de Golf van Thailand in gaat, koh Samui passeert, en dan vandaag bij de kust van Surat Thani of Chumpon aan land gaat.

“We zijn erg bezorgd voor de veiligheid van de bewoners van deze twee provincies, omdat die gebieden de grootste schade gaan lijden als Pabuk aan land gaat. Daarom adviseren we de bewoners om zich te evacueren naar hogere en veiligere plaatsen.”

Hij waarschuwt ook de provincies zuidelijk van Phetchaburi, omdat de storm gepaard gaat met zware en heftige neerslag. er kunnen daardoor aardverschuivingen en modderstromen plaatsvinden.

De meteorologische dienst heeft waarschuwing gegeven voor zware regenval en harde winden in de provincies Phetchaburi, Prachuap Khiri Khan, Chumphon, Surat Thani, Nakhon Si Thammarat, Phatthalung, Songkhla, Pattani, Yala, Narathiwat, Ranong, Phang Nga, Phuket, Krabi, Trang en Satun.

Er is ook zorg voor overstromende rivieren en dammen, er zijn waarschuwingen gegeven aan dambeheerders dat dammen en rivieren tot het kritieke niveau belast kunnen worden.

Bijna alle maritieme activiteiten in de Golf van Thailand zijn opgeschort door de ruwe zeegang door de strom. Het Angthong maritieme park is om die reden gesloten tot zaterdag. PTT personeel is geëvacueerd van boorplatforms. Veerdiensten naar koh Samui, Koh Pha-ngang en de Koh Tao eilanden is gestaakt vanwege het weer.Lomprayah High Speed Ferries stopt vanaf vandaag met het vervoer tussen Chumpon en Surat Thani en de eilanden. Seatran doet het zelfde naar Koh Samui. De diensten worden waarschijnlijk hervat vanaf zaterdag.

De gouverneur van Nakhon Si Thammarat heeft 6 gebieden aangewezen als rampengebieden, en de evacuatie van de bevolking bevolen. Alle scholen in het gebied waar de storm woedt of gaat worden zijn gesloten. Sommige scholen worden als opvangcentrum gebruikt voor evacués.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron:
Illustraties: The Nation
Content: Olleke Bolleke in Zuid Thailand
Bron: The Nation