STAKINGSDREIGING KLM: ‘HOPELIJK GEEN HERHALING VAN 2002’

0
120

~ZE ZIJN ZO STIJF ALS EEN BONENSTAAK~

(Niet toegefelijk zijn)


SCHIPHOL – Vakbond NVLT hoopt dat het niet gaat gebeuren, maar sluit het ook niet uit: een herhaling van 29 juli 2002. Toen waren duizenden passagiers de dupe van een staking van KLM-technici. Met het vastlopen van de cao-onderhandelingen lijken acties een stap dichterbij.

Bestuurder Robert Swankhuizen noemt specifiek 29 juli 2002 omdat het toen de laatste keer is dat de technici van KLM hebben gestaakt. “Ik hoop dat het niet weer hoeft te gebeuren, maar KLM wil nergens in bewegen. Het is gewoon dom”, zegt hij desgevraagd.

ACTIES ONDER KLM PERSONEEL LIJKEN STAP DICHTERBIJ

“Ze zeggen bij KLM dat het zo slecht gaat en dat de olieprijs hoog is. Maar zo hoog is die nu niet, bovendien hebben ze gehedged. KLM zegt meer te willen investeren dan ze normaal doen, maar ze vergeten in hun eigen personeel te investeren.”

De NVLT had om een pittige salarisverhoging gevraagd bij KLM: tien procent erbij over een periode van drie jaar. Ook wil de bond een verbetering van de arbeidsvoorwaarden. Dat is volgens Swankhuizen nodig vanwege het dreigende tekort aan goed opgeleide luchtvaarttechnici.

“Wij vinden dat jongeren meer getriggerd moeten worden om voor een baan in de luchtvaarttechniek te kiezen. Ze kunnen als automonteur evenveel verdienen, met het verschil dat ze dan niet ’s nachts hoeven te werken.”

Bij de staking van 29 juli 2002 moest KLM 22 intercontinentale vluchten annuleren. Daardoor strandden zesduizend passagiers op Schiphol. Destijds eisten de bonden overigens een loonsverhoging van veertig procent.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: Photostock
Content: Niek Vernooij
Bron: Zakenreisnieuws.nl