STADSNIEUWS | “THE GODFATHER” VAN CHONBURI DEZE MORGEN AAN KANKER OVERLEDEN

0
188

~HIJ WAS DE BAAS VAN HET SPUL~

(Hij had de leiding daar)


PATTAYA:- Khun Somchai Khunpluem, beter bekend als Kamnan Poh of de “peetvader van Chon Buri” die welvaart en ontwikkeling naar de oostelijke provincie bracht, maar werd veroordeeld tot twee gevangenisstraffen, bezweek deze morgen aan kanker op de leeftijd van 82 jaar.

Khun Somchai, voormalig burgemeester van de gemeente Tambon Saensuk, stierf deze morgen om 3 uur ’s nachts in het ziekenhuis van Chonburi. Hij werd op 14 december 2017 vanwege zijn ziekte vrijgelaten uit de gevangenis.

Narongchai Khunpluem, de jongste zoon van Somchai en de huidige burgemeester van de gemeente Tambon Saensuk, plaatste de boodschap: “Ik hou van jou, pap. #RIP “op zijn Facebook pagina.

Khun Somchai werd geboren op 30 september 1937. Hij was een bekende politicus en zakenman in Chonburi en werd gezien als de peetvader van de oostkust die welvaart en ontwikkeling bracht in het toeristische stadje Bang Saen. Hij werd ook gezien als een invloedrijk persoon die verschillende politici uit oostelijke provincies ondersteunde.

Hij werd enige jaren terug veroordeeld tot vijf jaar en vier maanden gevangenisstraf en de inbeslagname van zijn bezittingen wegens corruptie in een rechtszaak. Hij werd ook veroordeeld tot 25 jaar cel omdat hij de moord had gepleegd op Prayoon Sitthichote, een andere invloedrijke persoon en tevens zijn rivaal. Na het vonnis ontvluchtte hij zijn huis maar werd op 30 januari 2013 in Bangkok aangehouden.

Khun Somchai werd geboren in Charnchai, zijn vader was dorpshoofd in Tambon Saensuk in het district Muang in Chonburi. Zijn moeder werkte als een varkensvlees-verkoopster op de markt en werd later eigenaresse van een slachthuis.

Khun Somchai verliet Wat Klang Don School na het afronden van Grade 4 en werkte als een busbegeleider op de Bang Saen-Sri Racha-Chon Buri route voordat hij werd gepromoveerd tot chauffeur.

Na het kopen van zijn eigen vissersboot, werd Somchai bevriend met een Franse toerist, die een oliehandel had in Cambodja. Door zijn connecties met de Franse zakenman kreeg Somcchai een vergunning om te vissen in de Cambodjaanse wateren. Hij runde een succesvol visserijbedrijf voor een paar jaar, maar stopte toen de olieprijzen torenhoog stegen.

Later begon hij een grondbedrijf en leverde grind en grond voor wegenvulling. Het succes van dit bedrijf gaf khun Somchai de mogelijkheid om zijn bedrijfsimperium uit te breiden met de bouwsector, verkoop van drank, hotels en vastgoedontwikkeling. Zijn rijkdom en invloed in Bang Saen en Pattaya stond hem ook toe zijn zonen te steunen in hun biedingen om politici te worden.

Khun Somchai en zijn vrouw Satil hebben vier zonen en één dochter, van wie de meesten nationale en lokale politici werden.

Sonthaya Khunpluem, de oudste zoon van Somchai, was voormalig Chonburi-parlementslid en diende als politiek adviseur voor generaal Prayut Chan-o-cha tijdens zijn eerste regering. Sonthaya is tegenwoordig de burgemeester van Pattaya en bekleed daarnaast ook verschillende ministeriële posten.

Somchai’s tweede zoon, Witthaya Khunpluem, is de CEO van de Chon Buri Provinciale Administratieve Organisatie en voorzitter van de Chonburi Football Club.

Somchai’s derde kind was een dochter, welke de naam Jiraporn draagt.

Zijn vierde kind is Itthipol Khunpluen, voormalig Chonburi MP en voormalig burgemeester van Pattaya.

Zijn jongste zoon Narongchai Khunpluem is nu de burgemeester van de gemeente Tambon Saensuk.

Op 30 januari 2013 werd khun Somchai door de politie van de Crime Suppression Division in zijn auto bij de tolpoort van Lat Krabang gearresteerd tijdens een ritje op de uitgaande snelweg nadat hij de naam Kim Sae-tang had gebruikt voor behandeling in het Samitivej Srinakarin-ziekenhuis.

Na zijn arrestatie kwam hij in de gevangenis gestuurd om de twee uitgesproken gevangenisstraffen uit te zitten, één voor corruptie in de grondaankoop door de gemeente Tambon Saensuk in Khao Mai Kaew toen hij burgemeester was en de andere voor moord.

Op 14 december 2017 vroeg het Corrections Department toestemming van vice-premier en minister van Justitie ACM Prajin Juntong om hem uit humanitaire gronden te ontslaan omdat hij leed aan kanker in stadium 4 en ouder was dan 70 jaar.

Vanmorgen om 03.00 uur eindigde zijn kleurrijke leven als een arme busbegeleider die later de peetvader van de oostkust werd.

Moge hij ruste in vrede!

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: The Nation
Content: Olleke Bolleke in Oost Thailand
Bron: The Nation