STADSNIEUWS | DE LOCO-BURGEMEESTER VAN PATTAYA GELAST DE HONDEN OP DE JOMTIEN BEACH TE VERWIJDEREN, DE SOI DOG STICHTING REAGEERT!

0
399

~HET EIND ZAL DE LASTEN DRAGEN~

(De vervelende gevolgen zullen pas later blijken)


PATTAYA:- Het volgende is een persbericht van de Soi Dog Foundation, gevestigd in Phuket, welke vorige week door de loco-burgemeester werd vrijgegeven. De loco-burgemeester had aangekondigd dat hij alle zwerfhonden uit het Jomtien Beach-gebied wilde verwijderen en in opvangcentra wilde onderbrengen.

Het onderstaande bericht is met toestemming van de stichting gepubliceerd, De weergave is als volgt:

PHUKET, 13 maart 2019: De eerste liefdadigheidsorganisatie voor dierenwelzijn in Thailand, de Soi Dog Foundation heeft de loco-burgemeester van Pattaya, Manote Nongyai, verzocht één door hem afgegeven bevel om de zwerfhonden in Jomtien te verwijderen, alsnog ongedaan te maken.

De Soi Dog foundation uit Phuket beweert dat de gevangen honden niet alleen de dieren veroordelen tot een vaak wrede levenslange gevangenisstraf, maar het zou ook simpelweg niet effectief op de lange termijn zijn.

Soi Dog oprichter, Mr. John Dalley verklaarde gisteren: “Wij zijn het ermee eens dat honden die een gevaar vormen voor mensen, vooral voor kinderen, moeten worden verwijderd.

“We zijn het ook eens met de loco-burgemeester dat het steriliseren en vaccineren van straathonden een uitstekende manier is om actie te ondernemen. Daarom financiert Soi Dog momenteel de sterilisatie van 200 vrouwelijke honden per maand in Pattaya en waarna meer dan 1500 hinden zijn gesteriliseerd.

“Maar honden vangen werkt nu eenmaal niet. Hoewel het kan lijken dat een gecoördineerde opruiming ertoe leidt dat straten vrij van honden gemaakt zijn en dat daarmee de klus geklaard zou zijn’, is werkelijk een verkeerde perceptie.

“Het is onmogelijk om elke afzonderlijke hond in een bepaald gebied te vangen. Degenen die niet worden gepakt, zullen samen met honden uit de straten rond het gebied waarin de opruiming is verricht, zich snel herfinoniseren in de lege straten langs het strand.

“Zonder concurrentie om voedselbronnen (meestal vuilnisbakken), zullen ze zich snel voortplanten. Binnen een jaar of zo zal het aantal straathonden langs het strand van Jomtien terug zijn als dat het was vóór de opruiming”.

Ondertussen wees de heer Dalley erop dat de gemeente de honderden honden die al zijn opgepakt, moet voeden en verzorgen en zullen mogelijk nog jaren in het asiel moeten leven.

“Heeft de gemeente daarvoor überhaupt een budget voor gereserveerd?” vroeg hij zich af.

“Of zien we dezelfde situatie als die we al vaker hebben gezien, waar een gebrek aan geld voor hondenroedels resulteert in honden die ondervoed zijn, of lijden en sterven omdat er geen geld is voor medicijnen of een diergeneeskundige behandeling?”

Soi Dog heeft lang betoogd dat de enige oplossing voor het verminderen van straathondenpopulaties de procedure is die bekend staat als Catch Neuter, Vaccinate and Release (CNVR), waarbij de honden worden gevangen, gesteriliseerd en gevaccineerd en vervolgens weer in de gebied waar ze vandaan kwamen, worden teruggezet waarna ze geleidelijk zullen afsterven door ouderdom of andere natuurlijke oorzaken.

“We hebben in Phuket laten zien dat dit werkt,” zei dhr. Dalley. “Toen we begonnen, ongeveer 15 jaar geleden, waren er naar schatting 80.000 straathonden op het eiland. Nu zijn er ongeveer 7.000, en ze zijn gezond en bijna altijd vriendelijk. ”

Hij wees ook op een ander aspect van de oplossing, dat zowel in het belang van de gemeente Pattaya kan zijn en de houden en dat is een beter afvalbeheer.

“Het feit dat ambtenaren een probleem met te veel honden zien, zegt me dat afval niet efficiënt wordt afgehandeld. Straathonden worden bijna geheel gevoed door vuilnis. Als ze geen voedsel kunnen vinden, zullen ze zich verplaatsen.

Geen vuilnis, geen straathonden. Het werk is gedaan en er is geen ergernis meer”

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: PhotoStock
Content: Olleke Bolleke in Oost Thailand
Bron: The PattayaNews