SONGKRAN LIJDT ONDER DE DROOGTE EN HITTE

1
402

~ALS DE MUIS GENOEG HEEFT, DAN IS HET MEEL BITTER~
(Als je te lang of teveel feest dan krijg je er vanzelf geen zin meer in)


Het zou een woordspeling kunnen zijn, maar het is het niet. Het natste feest ter aarde Songkran lijdt onder de droogte en de extreme hitte. Op veel plekken is het ingekort.

De Thai en de toeristen die deze week naar Thailand komen om Songkran te vieren, zie zo langzamerhand hun feestje door de neus geboord worden. De Songkran haters (ja die zijn er ook massal) zien het handenwrijvend aan. De extreme droogte waar Thailand meekampt (de ergste in 20 jaar) zorgt ervoor dat er bespaard moet worden op water. En tijdens Thaise nieuwjaar draait het allemaal om het water gooien naar elkaar.image

HEET!
Om het allemaal nog ergert te maken, wordt het volgende week ook nog eens extreem heet in Thailand. Er worden temperaturen verwacht van 44 graden. Dat zou een nieuw record zijn, de hoogste temperatuur ooit in Thailand gemeten staat nu op 42 graden. En met die temperaturen is zo’n verkoelende plens water heerlijk!

Aan de andere kant. met zulke temperaturen is het beter om uit de middag zon te blijven. Tussen 13.00 uur en 17.00 uur kun je beter een met airco gekoelde ruimte opzoeken. En alcohol drinken (wat je natuurlijk tussen de watergevechten door doet) is ook al niet verstandig. Dan droog je uit, hoe gek het ook klinkt. Water en nog eens water drinken is het devies. Dus niet gooien, maar innemen!

INGEKORT
Op veel plekken viering van Songkran flink ingekort. In de hoofdstad tot de oorspronkelijk drie dagen van 13 tot en 15 april. Op het backpackers-wahalla Kao San Road is het zelfs al ingekort tot twee dagen, 13 en 14 april. En ook worden er dit jaar geen plekken ingericht waar je gratis water kunt krijgen. Die worden vaak verstrekt door de grote Thaise biermerken Chang en Singha.image

In Chiang Mai is de Songkran traditie rijker en duurt het vijf dagen (12 – 16 april). In het carnavaleske Pattaya duurt het zelfs een hele week (11-18 april). Ons hebben nog geen berichten bereikt dat ook hier de viering soberder wordt. Wel dat te opzichtig bloot en sexy-outfits niet meer geduld worden.

We kunnen overigens pas achteraf vaststellen hoe erg dit jaar Songkran lijdt onder de droogte. De Thai laten zich namelijk niet zomaar een feestje afnemen. Zeker niet het belangrijkste feestje van het jaar.

Met dank aan JOHN SARBACH

1 REACTIE

Comments are closed.