SMOG BANGKOK : PREMIER PRAYUT OVERWEEGT OM EVEN-ONEVEN TE LATEN RIJDEN

0
229

~EEN GAT IN DE LUCHT SPRINGEN~

(Onder de huidige omstandigheden is dat mogelijk)


BANGKOK:- Premier Prayut waarschuwt dat hij mogelijk het even – oneven systeem voor automobilisten voor Bangkok zal invoeren als het smog probleem niet snel wordt opgelost.

De premier sprak tijdens een tentoonstelling, en bracht het onderwerp ter sprake. Hij zei dat hij de ‘bittere pil’ niet wilt toedienen, zonder alle minder strenge oplossingen geprobeerd te hebben.

“Als het volk wil dat ik hard optreed, sta ik gereed om dat te doen. Alle auto’s die roetwolken uit walmen worden direct gestopt en weggesleept. Zo’n order ga ik geven, en dan kunnen we zien of dat helpt. Ik wil mensen niet lastig vallen omdat ik wil dat ze weten waarom ik het doe.”

Hij ging verder met waarschuwen dat de regering de even – oneven regel moet introduceren als de mensen niet met de overheid samenwerken om het smog probleem op te lossen.

De premier vaardigde een gebod uit waarin militairen fabrieken kunnen inspecteren om te controleren dat ze niet te veel stof uitstoten. Indien dat het geval is wordt de fabriek gesloten tot de oorzaak is opgelost.

De premier zei ook dat hij rijstboeren onder druk probeert te zetten door het verbieden van het verbranden van rijsthalmen in de velden. Na de oogst branden veel Thaise boeren de restanten plat, dat scheelt een boel werk. Maar dat produceert enorm veel stof en roet.

Prof. Dr. Chaicharn Pothirat, specialist in longziektes aan de universiteit van Chiang Mai, roept de regering op om de internationale standaard voor stofdeeltjes te gebruiken, in plaats van de Thaise standaard. Die is 50 mg/m3, internationaal is dat 25 mg/m3.

De dokter zegt dat het smog probleem al 20 jaar in het noorden bestaat en elk jaar steeds erger wordt, omdat geen enkele maatregel geholpen heeft.

Vautje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron:
Illustraties: Thai PBS
Content: B. Botje in Bangkok
Bron: Thai PBS World