SMOG IN CHIANG MAI KOST MENSENLEVENS

0
146

~ZIJN EIGEN NEST BEVUILEN~

(Zijn eigen omgeving nadeel berokkenen)


CHIANG MAI:- Steeds mee inwoners van Chiang Mai krijgen gezondheidsproblemen vanwege de luchtvervuiling, waarschuwt een expert.

“De bevolking van Chiang Mai heeft nu meer dan 10 jaar last van smog. Met zo’n lange blootstelling aan fijnstof is het aantal doden daardoor ieder jaar aan het stijgen,” zegt dr. Chaicharn Pothirat. “Het effect is dat mensen gemiddeld sneller overlijden.”

Hij besloot zich uit te spreken en aan de alarmbel te trekken omdat luchtvervuiling steeds erger wordt in Chiang Mai en nu op de lijst van meest vervuilde steden ter wereld staat.

Als het aantal PM 2.5 deeltjes te hoog is wordt het risico op longkanker, hersenbloeding, en hart- en longziektes veel groter.

“Veel stergevallen zijn direct te wijten aan de luchtvervuiling, dus we moeten het probleem niet langer negeren,” waarschuwt de dokter.

Hij is ook boos op de regering, omdat de luchtvervuiling de laatste tien jaar elk jaar terug komt en steeds erger wordt, maar de autoriteiten doen er niets aan.

“Geen enkele regering heeft een duidelijk milieubeleid geformuleerd of effectieve maatregelen genomen.”

De PM.25 waarden van Chiang Mai zijn sinds 2016 veel te hoog. Even zo goed zegt het milieuvervuilingsdepartement dat de waarden veilig zijn.

“Voor elke 10 micron meer in de PM 2.5 waarde wordt het overlijdensrisico 3,5% hoger,” zegt dr. Chaicharn.

Omdat de luchtvervuiling nu wekenlang veel te hoog is verwacht Chaicharn dat het aantal doden de komende 7 dagen met 1,5% zal toenemen. Er wonen ongeveer 1,75 miljoen mensen, waaronder veel expats in de roos van het noorden.

Chaicharn zegt dat elke keer dat de PM 2.5 waarden omhoog gaan het aantal patiënten dat met spoed naar het ziekenhuis met enorm toeneemt.

“Er is ook een opmerkelijke toename van het aantal patiënten die zich laat behandelen in het ziekenhuis voor aandoeningen aan de luchtwegen,” zegt hij, en dat is het direct gevolg op korte termijn.

“Op lange termijn moeten deze getallen met 10 vermenigvuldigd worden,” waarschuwt hij. Hoge PM .25 waarden kunnen autisme bij jonge kinderen veroorzaken, of hun ontwikkeling belemmeren.

“Onder volwassenen zien we meer gevallen van Alzheimer.”

Dr. Chaicharn is niet de enige arts die waarschuwt. “Veel artsen vragen zich af waarom de autoriteiten het smog probleem niet serieus nemen.”

Hoewel het platbranden van akkers geïdentificeerd is als een van de grootste oorzaken van luchtvervuiling gebeurt het nog steeds op grote schaal en hebben de provinciale autoriteiten geen plannen om daar wat aan te doen.

“Veel boeren trekken zich niets van het verbod om branden te stichten in de open lucht aan, omdat de handhaving niet plaats vindt. Boeren begrijpen niet dat het platbranden van hun akkers de oorzaak van het probleem is.”

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: The Nation
Content: B. Botje in Noord Thailand
Bron: The Nation