SMOG | DE REGERING MOET OPTREDEN TEGEN DE VERVUILING IN HET NOORDEN VAN THAILAND

0
115

~ERGENS EEN VUILE PIJP AAN ROKEN~

(Er veel nadeel van ondervinden)


CHIANG MAI:-  Er gaan stemmen op om de regering te dwingen de enorme luchtvervuiling in het noorden op de nationale agenda te zetten.

Het noorden kampt met maandenlange zeer ernstige luchtvervuiling omdat het platbranden van akkers en bossen grote hoeveelheden stofdeeltjes de lucht in blazen.

Langdurige blootstelling aan die fijnstof deeltjes is schadelijk voor de gezondheid. De veilige norm in Thailand is 50 micron (in Nederland 25 micron), de waarden in het noorden gaan dat fors te boven.

“Smog is een bedreiging voor de volksgezondheid,” zegt Sonthi Kotchawat, een gezondheidsexpert. Hij voegde er aan toe dat het noorden nu maandenlang kampt met het fijnstof probleem, maar de betrokkenen wachten gewoon tot moeder natuur het oplost middels wind en regen.

“We kunnen de noorderlingen niet elk jaar met smog laten zitten omdat hun gezond in groot gevaar is,” zegt Sonthi. Hij eist dat de overheid het probleem zelf gaat aanpakken, ipv het aan de lokale overheid over laten.

Bijvoorbeeld Chiang Rai, zegt hij, had gisteren de ergste luchtvervuiling van het land. Maar dat kwam omdat de buren over de grens hun akkers en bossen in brand gestoken hadden. Daar kan de lokale overheid weinig tegen doen.

“Vertrouw niet op de provinciale overheid om dit probleem op te lossen. De overheid moet zelf in actie komen, omdat de smog steeds erger wordt.”

Satelietfoto’s laten 6.080 branden in Myanmar zien, en 3.030 in Laos.

Er is een ASEAN verdrag om luchtvervuiling te verminderen, maar Myanmar en Laos houden zich daar niet aan.

Chiang Mai staat inmiddels als de meeste vervuilde stad ter wereld te boek. De PM 2.5 waarde was 293.

Het luchtvervuilingsdepartement heet Myanmar maandag gevraagd om mee te helpen de luchtvervuiling te bestrijden, maar tot op heden hebben ze daar niets van zich laten horen.

In het district Mae Sai van Chiang Rai was de PM 2.5 waarde 208.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: The Nation
Content: B. Botje
Bron: The Nation