SILO MANAGER EN RIJSTHANDELAREN ZIJN NU AAN DE BEURT IN HET RIJSTSCHANDAAL

0
163

~RIJST MET BOTERSAUS EN STOKVIS~

(Zeeuwse traktatie)


BANGKOK:- De Openbare Opslagmagazijn Organisatie (PWO), Olleke wist niet eens dat zoiets bestond, heeft alle openbare huurcontracten aan de officier van justitie overhandigd die betrekking hebben met het rijst schandaal. De contracten gaan terug tot 2008.PWO directrice Inthara Pokobpunyarak zegt dat er in totaal 167 contracten zijn over de opslag van rijst en 79 voor de certificatie van rijst. Ze zijn allemaal overgedragen aan het openbaar ministerie.

De slechte opslag van de grote hoeveelheden rijst in de magazijnen verspreid over het hele land hebben 300 miljard baht schade aangericht. Een deel van de verrotte rijst is later verkocht als brandstof. Het deel dat minder verrot was werd verkocht als veevoer tegen bodemprijzen.

Het rijst programma begon in 2008, het grootste deel van de rijstoogst werd onverkocht opgeslagen in silo’s waar het verrotte onder de regering Yinluck. Ze betaalde de boeren ver boven de marktprijs, iets dat ze steun aan de arme rijstboeren noemde.

Nu het OM alle contracten in handen heeft kan het gaan procederen tegen de managers van de silo’s, ergens voor juli-augustus van dit jaar. Als dat niet gebeurt verjaard de zaak.

Er wordt niet alleen civiel rechtelijk geprocedeerd, de Nationale Anticorruptie Commissie (u weet wel: de club van de klokkies) stellen ook een onderzoek in. Eerder in augustus 2017 werd minister van handel Boonsong Teriyaphirom veroordeeld to 42 jaar gevangenis wegens fraude en verduistering van fondsen. Verschillende hoge ambtenaren en rijsthandelaren, waaronder Apichart Chansakulporn, kregen ook lange gevangenisstraffen.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron:
Illustraties: Thai PBS
Content: B. Botje in Bangkok
Bron: Thai PBS World