RONDOM DE GROT HEERST SPANNING EN HOOP

0
282

~OP HOOP VAN ZEGEN~

(In de hoop dat het lukt)


CHIANG RAI:- Agenten staan op wacht om de wegen toegankelijk te houden. Militairen passeren met nieuw materiaal. Waterpompen zijn non-stop bezig met pompen. Ambtenaren controleren de kabels. Dat alles voor één doel: de dertien slachtoffers in de grot te redden.Iedereen was blij met het nieuws dat de bijna wanhopige zoektocht boven verwachting succesvol was. Maar we zijn er nog lang niet. Het weer gaat slechter worden, en de verwachting is dat er verschillende wolkbreuken onder weg zijn. De kinderen zijn gelokaliseerd maar zitten nog vast in de grot. De grote vraag is nu hoe ze er uit te krijgen.

De reddingsactie wordt wereldwijd ondersteunt. Grot experts uit Engeland, Australië en België zijn ter plaatse, en de Amerikaanse luchtmacht helpt met training en medicijnen. “We houden de situatie goed in de gaten,” zegt kap. Jessica Tait. “We geven hulp. Ze krijgen de noodzakelijke noodrantsoenen om aan te sterken voor de volgende fase, zodat we ze er uit kunnen halen.”

Agenten houden de wacht in het hele gebied, en zorgen er voor dat de nauwe bergweggetjes niet verstopt raken. Een agent wuift een journalist weg die te dicht bij de weg zijn camera opzette zodat hij een groep van vrijwilligers niet hindert.

Ondertussen worden voertuigen die niet betrokken zijn bij de reddingsoperatie tegen gehouden, en moeten elders parkeren. De helling is bestemt voor de honderden ambtenaren, vrijwilligers en media die zich opmaken voor het eindspel.

Nalinee Sutthasan, een moeder van twintig met twee kinderen heeft haar eet karretje neergezet, zodat vermoeide en hongerige vrijwilligers wat te eten hebben. Ze begon op 24 juni, en staat er nog steeds. Er staan lange rijen voor haar karretje. Nalinee zegt dat ze iedere dag voor 15.000 baht aan ingrediënten kookt. Dat wordt betaald door de gemeenschap van Mae Sai. Het eten gaat iedere dag schoon op. “Het is heel vermoeiend en hard werken. Maar ik doe het graag! Ik ben van plan hier te blijven tot de laatste kinderen uit de grot gehaald zijn.”

Het onderwerp van gesprek is nu hoe en wanneer de coach en zijn pupillen uit de grot gehaald gaan worden. Vooral omdat het zeker is dat er zware moesson stormen aan komen. Gisteravond plensde het al.

De provinciale gouverneur zegt dat het nog dagen of zelfs weken kan duren voor hun gezondheid genoeg hersteld is, maar volgens de geruchtenmolen zou die operatie misschien vandaag gaan beginnen. Een groep soldaten die naar de wc gingen spraken onder elkaar ‘het zou wel eens vandaag kunnen zijn.’

Schout-bij-nacht Aphakorn Yoo-kongkawe van de Thaise SEAL eenheid zei tijdens een persconferentie dat alle dertien het naar omstandigheden goed maken, en dat ze verschillende mogelijkheden bestuderen om de slachtoffers uit de grot te krijgen.

Eerst wordt geprobeerd om het water weg te pompen. Als dat niet lukt moeten de jongens leren scuba duiken (scuba = self contained underwater breathing apparatus, oftewel duiken met flessen). Pas als ze dat enigszins beheersen is het mogelijk om ze onder begeleiding van ervaren duikers uit de grot te halen. Dat kan even duren, want de kinderen moeten dan eerst leren zwemmen…

Informatie en bron:
Illustraties: Khaosod
Content: B. Botje in Thailand
Bron: Khaosod