Home Featured REGERING GAAT OMSTREDEN OLIEWINNING TOESTAAN

REGERING GAAT OMSTREDEN OLIEWINNING TOESTAAN

0
REGERING GAAT OMSTREDEN OLIEWINNING TOESTAAN

~ER ZIJN NOG RECHTERS IN BERLIJN~

(een rechter zal altijd een eerlijk oordeel geven)


BANGKOK:- De regering is bezig om een stapeltje artikel 44’s voor te bereiden. Deze keer tegen een onwelgevallige rechter die het boren naar petroleum verbood op land dat bestemd is voor landbouw.  

Even over Artikel 44: dit is de Thaise variant van een oude Nederlandse militaire grap: ‘Het Militaire Reglement’. Artikel 1 zegt dat de sergeant altijd gelijk heeft. Artikel 2 zegt dat wanneer de sergeant dat niet heeft, Artikel 1 van toepassing is. Artikel 44 van de interim grondwet (in de grondwet wordt dat Artikel 256) is ongeveer hetzelfde. Alleen is het geen grap. Het geeft de minister president de bevoegdheid om het hele wetboek in de kachel te gooien, mocht hij daar zin in hebben.

Deze keer wordt Artikel 44 gebruikt om op land dat bestemd is voor landbouw, mijnbouw en windenergie te gebruiken voor oliewinning. De rechter heeft daar een uitspraak over gedaan, en die uitspraak wordt daarmee ongeldig verklaard. De reden, zegt de regering, is dat de uitspraak slecht is voor het staatsoliebedrijf.

Het Administratief Hooggerecht oordeelde op op 1 juni dat de 1975 Agrarische Landhervormingswet niet gebruikt kan worden voor andere doeleinden, dus ook niet voor oliewinning. Dat betekende dat de vergunning om te boren van verschillende oliebedrijven ingetrokken werd. Waaronder het staatsoliebedrijf PTT. Na de uitspraak moesten die bedrijven stoppen met boren in Lan Karbue district van Kamphang Phet provincie, ook waren ze daar bezig sinds 1982. De aandelen van PTT zakten met 3,61% na de uitspraak.

Dat raakte premier Prayuth. Hij gaf vorige week al aan dat hij van Artikel 44 gebruik wilde gaan maken. Woordvoerder Sansern zegt dat het stoppen van de productie iedere dat tussen 40 en 50 miljoen baht kost. “Het beïnvloed de productie van energie, en het vertrouwen van investeerders.”

Sansern zegt dat Artikel 44 alleen gebruikt gaat worden om daar waar al geboord wordt door te gaan met de productie. Als oliebedrijven ergens anders willen boren, wordt dat per gelegenheid beoordeeld.

Dat is in tegenspraak met wat het Agrarisch Landhervormingsbureau zegt, want die hebben de PTT nooit toestemming gegeven om naar olie te boren. Voorzitter Somphong Inthong zei op 9 juni dat hij van plan was om het bedrijf een boete van 20 miljoen op te leggen wegens het werken zonder de vereiste vergunning.

PTTEP (dochter van PTT) zegt dat ze een bedrijf overgenomen hebben dat toestemming had gekregen om naar olie te zoeken voor dat het betreffende land bestemd werd voor landbouw. De nettowinst van PTTEP is 1,89 miljard, dus die boete zal geen probleem zijn.

Khaosod