OVERLEG GRAPPERHAUS EN PREMIER PRAYUTH VAN THAILAND OVER DE NEDERLANDSE COFFEESHOPBAAS VAN LAARHOVEN

0
734

~BREAKING NEWS~


BANGKOK:- Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) is zojuist ontvangen door de premier van Thailand om te praten over de zaak van de Nederlandse coffeeshopbaas Johan van Laarhoven. Die is daar tot tientallen jaren cel veroordeeld voor het witwassen van drugsgeld.

Het Openbaar Ministerie vroeg Thailand in 2014 om hulp bij een strafrechtelijk onderzoek naar de coffeeshophouder, die zich daar had gevestigd. Het Thaise OM vervolgde Van Laarhoven en zijn echtgenote Mingkwan Kaenin vervolgens zelf. Zijn echtgenote, die door justitie in Nederland slechts als getuige was aangemerkt, kreeg 12 jaar.

‘Uitzonderlijk dat Nederlandse minister pleit voor vrijlating’
“Het is uitzonderlijk dat een Nederlandse minister naar een ander land reist om te pleiten voor vrijlating van een Nederlandse gevangene”, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers vanuit Thailand. “Maar dit is dan ook een bijzondere situatie.

Het is namelijk mede door toedoen van de Nederlandse overheid dat Van Laarhoven al vijf jaar vastzit.”
Justitie in Nederland vroeg Thailand in 2014 om hulp bij een strafrechtelijk onderzoek naar de coffeeshophouder, die zich daar had gevestigd. Het Thaise openbaar ministerie vervolgde Van Laarhoven en zijn echtgenote Mingkwan Kaenin vervolgens zelf.

Van Laarhoven kreeg honderd jaar cel, zijn echtgenote twaalf jaar. In april drong de Tweede Kamer er bij Grapperhaus op aan zich in te zetten om Van Laarhoven naar Nederland te krijgen, na een hard oordeel van de Nationale Ombudsman.

Onzorgvuldig
De Nationale Ombudsman oordeelde in maart dat de Nederlandse politie en justitie onzorgvuldig hebben gehandeld. In april drong de Tweede Kamer er bij Grapperhaus op aan zich in te zetten om Van Laarhoven naar Nederland te krijgen.
De minister spreekt vandaag met zijn Thaise ambtgenoot en de premier van het land. “Gezien het diplomatieke karakter van het overleg kunnen er op dit moment geen nadere mededelingen worden gedaan over de inhoud van de besprekingen”, schreef hij deze week aan de Tweede Kamer.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: RTL nieuws
Content: Redactie
Bron: RTL nieuws