Oud-regeringsleider Myanmar Aung San Suu Kyi veroordeeld tot twee jaar cel door militaire junta

YAGOON:- In Myanmar is voormalig regeringsleider Aung San Suu Kyi veroordeeld tot twee jaar gevangenis. Een rechtbank gaf haar aanvankelijk vier jaar, maar de leider van de militaire junta verleende haar gedeeltelijk gratie en verminderde de straf tot twee jaar. Aung San Suu Kyi werd begin dit jaar afgezet na een staatsgreep door het leger in Myanmar. Die werd uitgevoerd omdat er volgens het leger verkiezingsfraude was gepleegd. 

Aung San Suu Kyi werd schuldig bevonden aan het aanzetten tot onrust en het schenden van de coronamaatregelen tijdens de kiescampagne van vorig jaar. Ze kreeg van de rechtbank twee jaar voor elk van die aanklachten. Samen dus vier jaar, wat later gehalveerd werd. 

Aung San Suu Kyi werd begin dit jaar afgezet na een staatsgreep door het leger in Myanmar. In totaal is ze aangeklaagd voor minstens elf feiten. Er hangen haar dus nog andere aanklachten boven het hoofd. Als ze voor alles schuldig bevonden wordt, kan ze veroordeeld worden tot meer dan 100 jaar cel.

“In totaal lopen er elf klachten. Samen goed voor 102 jaar gevangenis. Dan zou ze eigenlijk levenslang krijgen, aangezien ze nu een zeventiger is”, zegt de Nederlandse correspondent Annelie Langerak vanuit Thailand.  “De zittingen van de rechtbank zijn gesloten. De start van het proces was geheim, ook voor haar eigen advocaten. Media zijn niet toegelaten”, aldus Langerak. 

De intussen 76-jarige Suu Kyi leidde een verkozen burgerregering die in februari werd afgezet door het leger.

“Volgens de junta zou ze een eerlijk proces krijgen, maar de rechtbanken staan onder controle van het leger”, zo vertelde Annelie Langerak. De voormalige regeringsleider is niet opgesloten in de gevangenis, maar op een onbekende locatie. Hoe dan ook zal ze daar voorlopig – ook na dit vonnis – blijven. 

Volgens Langerak is vooral haar populariteit een bedreiging voor de macht van het leger: “Ze blijft natuurlijk een grote bedreiging voor het leger, vanwege haar enorme populariteit. Bij de laatste verkiezingen haalde ze zoveel meer stemmen dan de kandidaten van het leger, dat die laatsten haast moesten ingrijpen”. 

Suu Kyi kwam zelf in opspraak nadat het leger minderheden in Myanmar erg hard aangepakt had. Suu Kyi veroordeelde dat geweld niet. In 1991 kreeg de politica de Nobelprijs voor de Vrede. 

Reacties

Het Nobelprijs Comité voor de Vrede heeft al kritisch gereageerd op de veroordeling. “De rechtspraak in Myanmar is weinig geloofwaardig”, liet de voorzitter weten. Het comité is bezorgd over de gevolgen van het vonnis voor de democratie in het land. 

De reactie van de Verenigde Staten is nog scherper. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft het in een schriftelijke verklaring over “een kaakslag voor de democratie en de gerechtigheid” in Myanmar. 

De Europese Unie noemt het een “politiek gemotiveerd” vonnis en roept de junta in Myanmar op om alle politieke gevangenen onmiddellijk vrij te laten.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Jens Franssen
Bron: Pattaya News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!