OPLICHTERS HEBBEN HET GEMUNT OP VAKANTIEGANGERS, HOGE KORTINGEN ETC, ALLEMAAL LARIEKOEK

0
689

~KOEIEN MET GOUDEN HORENS BELOVEN~

(Mooie zaken in het vooruitzicht stellen die nooit waargemaakt zullen worden)


Den Haag – Nu de boekingen voor de zomervakantie op gang komen, staan malafide bedrijven te popelen om toeristen op te lichten.

Daarvoor waarschuwen de Consumentenbond en de Fraudehelpdesk. „Wij krijgen veel klachten over dubieuze bedrijven als Best Tip, Fly a Way, VakantieGarant en DeReisPlanner. Er worden telefonisch vakantiehuizen en zonreisjes aangeboden met een onduidelijk voorstel. Vaak met hoge kortingen. Zogenaamd omdat je een prijs hebt gewonnen. Trap er niet in”, aldus een woordvoerder van de Consumentenbond.

Het gaat volgens de bond vrijwel altijd om misleiding. „Onze juristen zien een patroon. De fraudeurs beloven een mail met meer informatie, maar die komt nooit. Na twee weken sturen ze wel de rekening van een paar honderd euro, omdat je gebruik zou hebben gemaakt van hun diensten. Ze dreigen met dure incasso. Betaal echter nooit. Negeer de bangmakerij en doe zo nodig aangifte.”

De Fraudehelpdesk bevestigt dat dit soort zaakjes stinkt. „Net als spooksites met de mooiste villa’s. Als je boekt, krijg je uit naam van de zogenaamde reisorganisatie een nepfactuur. Controleer altijd de afzender op sociale media en bel na. Als het aanbod te mooi is om waar te zijn, weet je dat het fout zit.”

Consumentenorganisaties schakelen zoveel mogelijk waakhond ACM in. Die laat weten dat deze aanbieders altijd vaag blijven over wat je kunt boeken. „Zeg dat je geen interesse hebt, zolang niet alle details over de koop en de voorwaarden zwart-op-wit bekend zijn. En controleer deze vervolgens bij derden.”

Ook de Autoriteit Consument & Markt adviseert niets te betalen, zolang je niet honderd procent zeker weet dat je te maken hebt met een bonafide organisatie.
De genoemde vakantiesites en ticketverkoper kunnen of willen geen gehoor geven aan verzoeken tot reageren.

Informatie en bron:
Foto’s: PhotoStock
Content: Paul Elddering
Bron: Telegraaf.nl