Home Algemeen ONZE MEDELANDERS HEBBEN HET VERDOMD MOEILIJK OM TE OVERLEVEN IN HET “PARADIJS THAILAND”

ONZE MEDELANDERS HEBBEN HET VERDOMD MOEILIJK OM TE OVERLEVEN IN HET “PARADIJS THAILAND”

0
ONZE MEDELANDERS HEBBEN HET VERDOMD MOEILIJK OM TE OVERLEVEN IN HET “PARADIJS THAILAND”

ONZE MEDELANDERS HEBBEN HET VERDOMD MOEILIJK OM TE OVERLEVEN IN HET “PARADIJS THAILAND”

~DE TERING NAAR DE NERING ZETTEN~

(De uitgaven naar de inkomsten bepalen)


PATTAYA:- Peter de Goede verhuisde uit het Noord-Hollandse dorpje Jisp naar Thailand en verwachtte dat zijn pensioen uit Nederland hem een ​​gemakkelijke leventje in Thailand zou geven. In plaats daarvan heeft hij moeite om aan de financiële bepalingen van zijn visum te voldoen vanwege het sterke baht.

De voormalige KLM employé kocht 20 jaar geleden een leuk huisje, pick-up truck en motorfiets toen hij 55 jaar oud werd. Destijds was 52 Baht ongeveer één euro waard, tegen nu 33 Baht.

“Het was toen een goedkope plek om te wonen,” zei Peter tijdens een interview in de kuststad Pattaya, die populair was bij Europese gepensioneerden. “Het is niet meer.”

De druk op buitenlandse gepensioneerden is slechts een voorbeeld van hoe de sterke waardering van de baht aan het liefelijke Thailand kabbelt. De valuta is ’s werelds best presterende ten opzichte van de dollar gedurende vijf jaar, waardoor het concurrentievermogen van de export wordt aangetast en de economie op koers wordt gezet voor de zwakste groei sinds 2014.

De overheid heeft vorig jaar bijna 80.000 minder pensioenvisa uitgegeven, een daling van 30% ten opzichte van 2014.

Om in aanmerking te komen, moeten buitenlanders een aanbetaling van 800.000 baht tonen bij een Thaise bank of een maandelijks inkomen van 65.000 baht hebben. Een andere route is om inkomsten en deposito’s van in totaal 800.000 baht te combineren.

Destijds waren de Engelse expats de grootse groep die een pensioen visa aanvroegen gevolgd, Duitsers, Chinese en Zwitserse gepensioneerden die op zoek waren naar betaalbare, zonovergoten gouden jaren.

De valuta is tot nu toe meer dan 6% gestegen ten opzichte van de dollar in 2019, de beste speler in een mand met Aziatische economieën die worden gevolgd door Bloomberg.

Sommige gepensioneerden stampen met hun voeten, volgens Niels Colov, die ongeveer 40 jaar geleden uit Denemarken verhuisde en helpt bij het organiseren van een club voor expats in Pattaya.

“Er is een uittocht van buitenlanders uit dit gebied naar Vietnam, Cambodja en de Filippijnen,” zei hij. “En dan hebben wij het over duizenden mensen.”

Sommige van de overgebleven expats zetten de tering naar de nering en proberen te overleven met het beetje dat ze hebben in de hoop dat de tijden weer veranderen.

“Maar één is ontegenzeggelijk,” zei hij. “Alles is duurder en wordt duurdere ik moet aanpassen en aanpassen en probeer er een bescheiden leven op na te houden.

Tegelijkertijd blijven de kosten van levensonderhoud in Thailand lager dan in ontwikkelde landen zoals in Europa, en de Thaise ambtenaren blijven het promoten als een pensioenbestemming, hetgeen het niet meer is.

“Daarnaast moet ik veel geld op mijn bankrekening houden om aan de visa-eisen te voldoen, terwijl je het geld niet kunt aanraken, desondanks hoopt Peter, dat hij in het land van de glimlach kan blijven wonen.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: PhotoStock
Content: Olleke Bolleke in Thailand