NU EL NIñO EN STRAKS LA NIñA IN AZIË

0
637

~HET IS NIET OVERAL ZOMER WAAR DE ZONNE SCHIJNT~
(Niet alles is zoals het lijkt)


Volgens deskundigen krijgt Azië na El Niño die midden dit jaar eindigt, te maken met La Niña (Spaans voor het meisje). Dit is een vergelijkbaar natuurverschijnsel als El Niño. Ze wordt wel gezien als het zusje van El Niño.

De effecten van La Niña zijn meestal precies omgekeerd aan El Niño. Zo zal op plaatsen waar het tijdens El Niño heel droog was, veel gaan regenen en stormen.

Voor boeren is dit geen goed nieuws. La Niña kan voor zware stormen zorgen, die de agrarische schade van haar voorganger verergeren en oogsten vatbaar maakt voor ziektes en insecten.image

“De huidige rampzalige situatie zal nog erger worden wanneer El Niña aan het eind van het jaar toeslaat” zegt Stephen O’Brien, VN onder-secretaris-generaal voor humanitaire zaken en hulpverlening.

Wilhemina Pelegrina, van Greenpeace, laat weten dat La Niña ‘verwoestend’ voor Azië kan zijn met kans op overstromingen en grondverschuivingen. Dit zal ook gevolgen hebben voor de landbouw.

Vietnam, een van ’s werelds grootste rijstexporteurs, is nu al getroffen door de ergste droogte in een eeuw. In de Mekong Delta, is door het lage waterpeil van de rivier de helft van vruchtbaar land getroffen door opkomend zout water met schade aan de oogst tot gevolg.image

Meer dan een half miljoen mensen hebben te maken met een tekort aan water. Hotels, scholen en ziekenhuizen hebben moeite om genoeg watervoorraad te hebben. Ook in Thailand en Cambodja heeft de rijstoogst te lijden onder een tekort aan water. Maleisië meldt opdrogende waterreservoirs, kurkdroge akkers en op sommige plaatsen rantsoenering van water en sluiting van scholen.

In India hebben 330 miljoen een tekort aan water en is er schade aan oogsten. Talrijke mensen en veel vee zijn bezweken door de hitte. Het eiland Palau zit binnenkort helemaal zonder water.

Volgens de FAO is er nog geen tekort aan voedsel omdat de voorraden toereikend zijn. Maar in het zuiden van de Filipijnen zijn al tussen politie en bewoners voedselrellen uitgebroken waarbij twee mensen om het leven kwamen.

Bron: Bangkok Post / www.thailandblog.nl