Home Thailand Bangkok NL AMBASSADE IS SERIEUS IN ZAKEN DOEN IN THAILAND

NL AMBASSADE IS SERIEUS IN ZAKEN DOEN IN THAILAND

2
NL AMBASSADE IS SERIEUS IN ZAKEN DOEN IN THAILAND

~NOOIT EEN TROEF VERZAKEN~

(Altijd meedoen)


BANGKOK:- Diplomaten Bernard Kelkes en Martin van Buuren zijn meer geïnteresseerd in zaken doen dan in politiek, zeggen ze. “We stoppen heel veel energie in economische diplomatie en uitbreiding van het economische team van de ambassade,” waren de woorden van ambassadeur Karel Hartogh.

De diplomaat die dat waar maakt is Bernard Kelkes, eerste secretaris. Bernard is net 41 jaar geworden, en komt van de Nederlandse ambassade in Hanoi vandaan. Daar werkte hij vier jaar, en zit sinds deze maand in Bangkok.

“In het verleden richtten we ons meer op politiek. Nu meer Nederlandse bedrijven zaken willen doen in en met Thailand ligt ons accent nu op economische assistentie. Ons team heeft behalve de ambassadeur het plaatsvervangend hoofd van de missie, de tweede secretaris en mijzelf (eerste secretaris). We hebben ook vier full time employees en twee trainees die werken op onze handelsafdeling.

95% van zijn tijd besteed Bernard aan economisiche problemen. Hij vindt het een reuze interessante baan, deels omdat economie er in vervlochten is met politiek. “Dat moet je in je achterhoofd houden. Als je de politieke achtergrond niet weet begrijp je de economische situatie niet.”

Volgens Bernard is de relatie Nederland-Thailand ontstaan uit de relatie Republiek-Ayutthaya. “Vier eeuwen geleden had de VOC een handelspost in Ayutthaya. Nu staat er een museum op dezelfde plaats die bezoekers een overzicht geeft van onze gezamelijke geschiedenis.”

“De Nederlandse relatie met Thailand is gebaseerd op handel. Nu, 4 eeuwen later, groeit en bloeit die. De Nederlandse economie groeit, en onze bedrijven zoeken groeimarkten over de hele wereld. ASEAN is daar absoluut zeker een van.”

“Thailand en Nederland delen economische sectoren, zoals als landbouw. Thailand is de grootste exporteur van rijst op de wereld. Veel mensen zijn verbaasd als ze het horen, maar Nederland is de tweede agrarische exporteur van de wereld, ook al zijn we een klein landje. We kunnen informatie delen, en Nederland exporteert heel veel agrarische machines. Er zijn heel wat meer sectoren waar Nederlandse bedrijven in Thailand zaken in kunnen doen.”

In Maart deden 120 Nederlandse bedrijven mee met twee handels shows: VIV Asia en HORTI Asia in het Bangkokse Bitec. 53.000 mensen bezochten de shows.

“We ontvangen regelmatig zaken delegaties uit Nederland. Bedrijven sturen hun vertegenwoordigers, en wij organiseren bijeenkomsten met potentiele zakenpartners en regeringsorganisaties. We werken nou samen met de BOI, om bijvoorbeeld te weten te komen wat zij willen aanbieden om Nederlandse bedrijven aan te trekken die een fabriek in Thailand willen openen.”

“Op dit moment werken ongeveer 300 Nederlandse bedrijven hier, onder andere Heineken, Campina, Unilever, Shell en Philips. Nederland is de grootste EU investeerder in Thailand, en de derde handelspartner na Duitsland en Engeland. Da’s niet slecht voor een klein land.”

“Sommige bedrijven zitten hier al heel lang, maar we zien nu ook kleine en middelgrote ondernemingen die kijken of ze in Thailand zaken kunnen doen.”

Bron: Big Chilli

2 REACTIES

  1. Nou opeens niet zoveel meer in de politiek beter maar want daar maakten ze een bende van .benieuwd wat ze nu gaan doen .voor de nederlanders hier kunnen ze zich ook wel beter inzetten.

  2. Een ondersteunings brief van de ambassade kost de burger €50. Een paspoort ca €200.

    Wat betalen deze multinationals eigenlijk voor het behartigen van hun belangen door deze overheids instantie? Kunnen ze makkelijk zelf!

Comments are closed.