NIETS IS AVONTUURLIJKER DAN STREET-FOOD PROEVEN OP VAKANTIE! MAAR ZO VERMIJD JE EEN VOEDSELVERGIFTIGING

2
632

~ERGENS KAAS VAN HEBBEN GEGETEN~

(Egens van afweten, goed geïnformeerd zijn)


THAILAND:- Niks sfeervoller dan kleurrijke kraampjes met exotisch voedsel op vakantie, toch? Al maakt dat culinaire enthousiasme wel eens plaats voor spijt achteraf, bij het eerstvolgende bezoek aan de toiletpot. Wil je toch proeven van de wereldkeuken zonder kans op voedselvergiftiging? Met deze tips perk je het risico in.

1. DOE JE RESEARCH
Het is natuurlijk altijd leuk om een land te ontdekken op basis van wat het culinair te bieden heeft. Maar wil je echt graag een authentieke quesadilla in Mexico of een Pad Thai in Thailand proeven, doe dan op voorhand een beetje research. Schuim reisblogs en gerenommeerde reisgidsen zoals Lonely Planet af naar goede adresjes om te proeven van de plaatstelijke lekkernijen, of vraag advies op je logeerplek.

2. EET WAT DE LOCALE ETEN
In Spanje zal je nog tussen veel restaurants kunnen kiezen als je rond 18 à 19 uur de benen onder tafel wil schuiven. De meesten beginnen er ten vroegste om 21u à 22u aan het avondmaal, dus dat doe je beter ook. Zo kan je in de gaten houden welke plekjes populair zijn bij de locals, wat zij bestellen en hoe dat er dan wel uitziet. Ook ben je zo zekerder dat je vers voedsel krijgt voorgeschoteld, en niet een restje van de lunch of zelfs de vorige avond dat eventjes wordt opgewarmd.

3. HOU LANGE WACHTRIJEN IN DE GATEN
Aan locals vragen waar zij graag eten is de beste manier om goede adresjes te vinden. Maar spreek je de taal niet goed of ben je wat verlegen, dan kan je altijd naar plekken gaan waar de wachtrijen lang zijn. Dat klinkt vervelend, maar het is wel een teken dat dit plekje drukbezocht en dus aan te raden is. Bovendien is het vakantie en hoef je nergens op tijd te zijn, toch? En het blijft tot slot voordeliger dan twee dagen van je welverdiende verlof kwijtspelen omdat je die op het toilet moet doorbrengen.

4. HOU DE OPEN KEUKENS IN DE GATEN
Kan je subtiel eens in de keuken binnenloeren? Maak dan gebruik van deze mogelijkheid. Zeker kraampjes met streetfood geven vaak een blik in de potten en pannen van wie er achter het fornuis staat. Let op mensen die geld aanraken en daarna met de blote hand weer met voedsel in de weer zijn, koken met oud, vuil bestek, een aanrecht dat niet wordt schoongemaakt, vliegen en andere insecten die rond het voedsel vliegen enzovoort. Nog een tip: kies voor kraampjes die maar een beperkt aanbod hebben, in plaats van kramen die quasi alles verkopen. Dit laatste betekent waarschijnlijk dat niet alles vers bereid wordt, en het al langer in het kraam staat dan gezond is.

5. VIER DINGEN DIE JE ALTIJD MOET VERMIJDEN
Eender waar je bent, het is altijd verstandig om deze vier dingen ten allen koste te vermijden:

– Kraampjes die iets serveren met ijs of kraantjeswater. Dat water kan vuil zijn, of bacteriën bevatten waar je lichaam niet aan gewend is.
– Producten die je niet kan pellen – en die waarschijnlijk gewassen zijn in kraantjeswater. Als er geen natuurlijke schil of pel rond zit, dan mijd je het beter.
– Eten dat niet helemaal doorbakken of gaar is.
– Sauzen die niet gekoeld zijn, en die eruit zien alsof ze niet vaak geserveerd worden.

6. SMAAKT HET RAAR? STOP MET ETEN!
Natuurlijk kan een exotisch gerecht een ander smaakje hebben dan je gewend bent. Daarom wil je het ook proeven. Maar smaakt iets toch een tikje té vreemd of krijg je er een raar gevoel bij, stop dan onmiddellijk met eten. Hoe avontuurlijk je ook bent, nu is niet het moment om te tonen hoe dapper je wel bent. Tenzij je écht geen zin meer hebt in de vakantie, en de rest van de dagen op het hotelbed in de buurt van de badkamer wil slijten.

Informatie en bron:
Foto’s: Thinkstock
Tekst: ND
Bron: hln.be

2 REACTIES

Comments are closed.