NEDERLANDSE VAKANTIEVIERDERS IN HET ZIEKENHUIS BELANDT VOOR BEHANDELING VAN KNOKKELKOORTS

0
501

~DE KOP IS ZWAARDER ALS DE BENEN~

(Ontzettend moe zijn (is een bijverschijnsel van knokkelkoorts))


AMSTERDAM – Tientallen Nederlanders zijn dit jaar tijdens hun vakantie opgenomen in het ziekenhuis vanwege dengue. Het Rode Kruis heeft meerdere meldingen van Nederlandse backpackers binnen die getroffen zijn door de ziekte.

Volgens alarmcentrale Eurocross gaat het om een verdubbeling van het aantal gevallen van dengue, oftewel knokkelkoorts, ten opzichte van afgelopen jaar. ,,Dit jaar tellen we 56 opnames. Vorig jaar waren dat er 25 in dezelfde periode”, zegt Suzan de Wit.

Op dit moment is er een toename van dengue te zien in grote delen van zuid-oost Azie. Onder andere in bekende vakantielanden als Cambodja, Vietnam, Sri Lanka, Thailand en op de Filipijnen.

Dengue verspreidt zich via muggen. Tijdens het regenseizoen – zoals nu in delen van Azië -verspreidt de ziekte zich sneller. De muggen planten voort doordat zij broeden in stilstaand water en vuilnishopen.

BLOEDTEKORT
Een aantal getroffen landen heeft te maken met een bloedtekort. In Bangladesh heeft het Rode Kruis een 24-uurs hotline opengezet waar bloed aangevraagd kan worden voor denguepatiënten. Het Filipijnse Rode Kruis heeft extra bloed gestuurd naar gebieden die zwaar getroffen zijn. De 93 bloedbanken van het Filipijnse Rode Kruis werken hard om aan de vraag tegemoet te komen.

Op de Filipijnen is dengue uitgeroepen tot een epidemie, zo’n 168.000 mensen kregen de ziekte tot nu toe. Daarvan zijn ruim 600 mensen overleden door dengue. Ziekenhuizen kunnen de toestroom aan patiënten niet goed aan. Het Rode Kruis heeft mobiele klinieken ingezet om de extra patiënten te kunnen helpen.

INSMEREN
Om dengue te voorkomen kunnen reizigers zich het beste goed insmeren met muggenwerende middelen, zoals DEET, en bedekkende kleding dragen. Het is ook verstandig om onder een muskietennet te slapen. De muggen die dengue overbrengen zijn veelal overdag actief, dus wie overdag slaapt, kan ook beter een muskietennet gebruiken.

Eurocross adviseert reizigers bij vermoeden van dengue een arts te bezoeken. Bloedonderzoek is namelijk nodig om de diagnose te kunnen stellen. Zieke reizigers kunnen contact opnemen met de alarmcentrale voor verder (medisch) advies en hulp.

Bent u getroffen door knokkelkoorts of weet u meer, neem dan contact op met Daniel van Dam [email protected] of neemt u contact op via onze WhatsApp-tiplijn: 06-13 65 09 52.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: EPA
Content: Redactie Telegraaf
Bron: Telegraaf.nl