Home Thailand Bangkok NEDERLANDSE REDDENDE ENGEL VOOR ZWERFHONDEN IN HUA HIN

NEDERLANDSE REDDENDE ENGEL VOOR ZWERFHONDEN IN HUA HIN

0

~DAT IS DE REDDENDE ENGEL~
(Dat is degene die de nood kan beëindigen)


HUA HIN:- De bruine pup begint heel even onbedaarlijk te janken van de pijn wanneer ze de injectievloeistof tegen schurft krijgt ingespoten door Marlie Timmermans. Een Nederlandse die zich het lot van de zwerfhonden in de Thaise badplaats Hua-Hin heeft aangetrokken.

Al jaren had Marlie de wens om iets goeds te doen voor dieren in nood. Toen het duidelijk was dat zij voor langere tijd naar Thailand zou vertrekken om bij haar partner te zijn, kwam ze op het idee de zwerfhonden die in en rondom tempelcomplexen leven in de badplaats te gaan verzorgen. Veel van deze straathonden zijn ziek, hebben schurft of andere ziektes en worden vaak opgejaagd. Ze krijgen chronisch te weinig eten. Begin 2011 richtte de hondenliefhebster daarom het project ‘Streetdogs Hua Hin’ op, een stichting die geld inzamelt voor de dagelijkse verzorging van straathonden.img_6667

Het is Koninginnedag in Nederland, veertig graden Celsius in Thailand en de maandelijkse injectiedag tegen schurft en dergelijke. Met de Zwitserse vrijwilligster Claudia en de Thaise medewerkster Taa gaat ze de hondenpopulatie op het uitgestrekte tempelcomplex Wat Thiti Suto af. Op de achtergrond zingen de monniken met lage tonen hun mantra’s. Een ijscoman rijdt in zijn blauwe karretje het terrein op, en klingelt zijn bel.

Met de meeste viervoeters die zich er ophouden heeft Marlie een goede band opgebouwd. Ze komen haar meteen begroeten zo gauw ze het terrein op rijdt. “Ik moest ze eerst leren kennen. Anders zou ik ze nooit kunnen oppakken om te verzorgen.”

Momenteel leven er ruim 90 honden in deze tempel en het gebied buiten de tempel. In een straal van een kilometer krijgen nog eens 47 straathonden medische zorg. Ruim 70 ervan zijn gesteriliseerd. Alle aangetroffen pups worden gevaccineerd, ontvlooid, ontwormd en bijgevoerd met puppy voer.img_6668

Als Taa de brokjes op diverse plaatsen neerlegt gaat het regelmatig even mis. Veel gegrom, ontblote tanden, ruzie en gepiep van honden die zich onderwerpen om erger te voorkomen. Marlie en haar vrijwilligers blijven er stoïcijns onder. Zo nu en dan corrigeren ze de honden als het uit de hand dreigt te lopen. Er zitten ook pups bij die achter zijn gelaten bij de tempel.

Eentje zit in een roedel waar Marlie nog niet zo’n goede band mee heeft. Claudia loopt resoluut de groep blaffende en dreigende honden binnen en komt met de pup in de armen weer te voorschijn. “Ik zou dat geloof ik niet durven. Je hebt zo een beet te pakken als ze je niet kennen en dus niet vertrouwen,” zegt Marlie, terwijl ze de injectiespuit klaarmaakt. De injectievloeistof is geen pretje voor hem en de pup moet vijf minuten getroost worden. Maar laat zich daarna kwispelend de brokjes goed smaken.

“Ik ben hier elke dag. Mijn streven is om de populatie zwerfhonden in Hua Hin te verminderen en ze zoveel mogelijk te ontlasten van pijn en jeuk en regelmatig gezonde voeding te geven,” legt de Nederlandse uit. Ze weet dat het een druppel op een gloeiende plaats is. Er zijn ontelbare plekken in Hua-Hin waar honden in slechte omstandigheden moeten proberen te overleven in een vijandige omgeving.img_6669

Marlie kan het niet rijmen met het Boeddhisme, dat onder meer gebiedt, dat elk levend wezen gerespecteerd moet worden. Voor beesten geldt dat echter, zo te zien, niet merkt ze op. “Wat dat betreft lopen ze echt achter. Ze zeggen: ‘Boeddha takes care’. En laten de dieren gewoon creperen en aan hun lot over wanneer ze ziek zijn of hongerig.

Ondertussen geloven ze dat de zielen van dode mensen in honden kunnen huizen. Dat kan in hun beleving dus ook je overleden moeder zijn. En daarom mogen ze ook niet gedood worden.” En ook die redenering klopt niet helemaal kwam ze achter. Onlangs zijn twee honden die ze verzorgt vergiftigd door een omwonende. “En ik weet wie het gedaan heeft. Een vreselijk persoon.”

De monniken op het tempelterrein keuren haar geen blik waardig. Ze voeren de honden een keer per dag wat de pot schaft en zetten emmers water neer. Verder kijken ze er niet naar om. Ook niet naar het nest van zes puppies die slechts enkele weken oud zijn en ook gedumpt zijn, ergens langs de weg richting tempelcomplex.

Op een schaduwrijke plek heeft Marlie ze in een bench gezet. Als ze er even uit mogen lopen ze verdwaasd rond. Ze klimmen bijna in het grote bord eten dat we voor ze neerzetten. Eén van de tempelhonden neemt meteen de moederrol over en begint ze te likken. Waarschijnlijk zullen maar enkelen overleven.

De reacties op haar werk zijn verschillend. “Ik ben al eens bekogeld en gekatapuld wanneer ik honden in de omgeving langs de straat behandel en voer. Of uitgescholden. Maar van de andere kant zijn er ook steeds vaker mensen die mij aanhouden en om advies en hulp vragen. Niet alle Thai hebben gelukkig dezelfde mentaliteit. Want dat is wat ik ook nastreef met mijn werk. Dat ik een voorbeeldfunctie heb. Dat mensen anders over dieren en dierenwelzijn gaan nadenken. Maar we hebben nog een lange weg te gaan.”

Waar mogelijk zoekt Marlie een nieuw onderkomen voor zowel pups als volwassen honden. Zoals bij vele stichtingen is ook Project Streetdogs Hua Hin volledig afhankelijk van donaties. Alle hulp is zeer welkom. Zodra er genoeg geld binnenkomt, kan Marlie haar project uitbreiden naar nabijgelegen tempelcomplexen en straten waar nog geen hulp voor handen is.

www.streetdogshuahin.com

Met dank aan Bert Vos